Politici nepřijdou o doživotní imunitu. ČSSD byla proti

Praha - Imunita poslanců, senátorů a soudců Ústavního soudu zůstane prozatím neomezena. Návrh poslanců trojkoalice, který imunitu zákonodárců omezoval jen na dobu výkonu jejich mandátu a rušil přestupkovou imunitu, nenašel v pátek ve sněmovně dostatečnou podporu.

Celkově bylo ve sněmovně 124 poslanců, 89 hlasovalo pro omezení imunity, tři zákonodárci byli proti. Zbytek dolní komory se hlasování zdržel.

Pro návrh ústavní novely nehlasovala opozice z toho důvodu, že rušil přestupkovou imunitu. ČSSD proto podala pozměňovací návrh, který by ji nezrušil zcela a zachoval by politikovi beztrestnost za projevy. Koaliční poslanci však pozměňovací návrh nepodpořili.

"Vy jste ten návrh nemysleli vážně a neudělali jste nic pro to, aby prošel. Pro návrh hlasovalo jen 85 poslanců vládní koalice," uvedl statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pokud by pozměňovací návrh ČSSD prošel, strana by ústavní novelu podpořila, dodal.

Vládní koalici požádal, aby příště, až bude chtít měnit ústavu, diskutovala více s opozicí. "Vy jste potřebovali dva hlasy opozice, získali jste čtyři. Kdybyste se dostavili v dostatečném počtu, váš návrh novely by prošel. To, že nebyla změna přijata, bylo zapříčiněno tím, že jste odmítli jednat s opozicí a odmítli jste kompromis ve formě pozměňovacího návrhu," dodal Sobotka.

"Zákon, o kterém jsme hlasovali, byl návrh zákona, který podali poslanci, nikoliv vláda. Byl to návrh zákona, který říkal: chceme se vzdát privilegií, která nám nepřísluší. Chceme být normální lidé. Na to se dá odpovědět jen ano nebo ne," reagoval na to ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Změna ústavy, kterou poslanci trojkoalice ve sněmovně navrhli, by výrazně omezila imunitu zákonodárců obou komor parlamentu i soudců Ústavního soudu. Nově by trvala pouze po dobu výkonu mandátu. Zákonodárci by tak byli za své prohřešky trestáni po skončení volebního období. Zároveň by se zrušila takzvaná přestupková imunita, což byl právě problém pro opoziční ČSSD a KSČM.

Dosud přitom platí, že pokud sněmovna odepře trestní stíhání svého člena, je trestní stíhání vyloučeno navždy.

Opozice nepodpořila novelu, protože sněmovna neschválila pozměňovací návrh poslance Jeronýma Tejce z ČSSD. Ten stanovuje, že poslanec nebo senátor, který spáchal v souvislosti s výkonem svého mandátu přestupek, podléhá jen disciplinární pravomoci komory, jejíž je členem.

"Ve chvíli, kdy by zákonodárce spáchal například dopravní přestupek, neměl by imunitu. Projevy na demonstracích a mítincích by však chráněny byly," vysvětlil Mediafaxu Tejc.

Související

Blanka Říhová (foto: Stanislava Kyselová) Rozhovor

Lidé přestali být ostražití, proto je nárůst vyšší. České vakcíny se nedočkáme, říká pro EZ imunoložka Říhová

ROZHOVOR – K pesimistickým prognózám má daleko. Respektovaná vědkyně Blanka Říhová nesouhlasí s názorem evolučního biologa Jaroslava Flegra, podle něhož se kvůli rostoucímu počtu nakažených covidem-19 zavedou v brzké době drastická opatření. „Neztotožňuji se s jeho předpovědí, není k ní důvod. Nárůsty jsou hlavně proto, že oproti jaru se lidé začali více stýkat, nejsou už v karanténě a také přestali být tolik ostražití,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz imunoložka i mikrobioložka profesorka Říhová.

Více souvisejících

imunita Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy