Nejoblíbenějším šéfem strany je Okamura. Sobotka se propadl téměř na dno, ukázal průzkum

Praha - Největší oblibě se ze šestnácti předsedů politických stran a hnutí těší Tomio Okamura následován Andrejem Babišem, stávající premiér Bohuslav Sobotka skončil na sedmém místě za Petrem Fialou a Petrem Robejškem. Ukázal to průzkum agentury Sanep.

Nejdůvěryhodnějším předsedou politických stran a hnutí je v srpnu u široké veřejnosti předseda SPD Tomio Okamura. V aktuálním průzkumu společnosti SANEP, který monitoroval důvěryhodnost předsedů politických stran a hnutí, získal Tomio Okamura u široké veřejnosti v souhrnu 38,4 procenta kladných hlasů. Tomio Okamura se těší důvěře zejména u nevoličů, kteří dlouhodobě nedůvěřují tradičním politikům.

Z předsedů politických stran a hnutí, které mají své zástupce v Parlamentu anebo dosáhli v souhrnu kladných hlasů tříprocentní hranici, se v těsném závěsu za T. Okamurou umístil předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a to se ziskem v souhrnu 37,9 procenta kladných hlasů. Andrej Babiš má velmi silnou podporu zejména u svých voličů, nicméně oproti předsedovi SPD vyvolá osoba Andreje Babiše i poměrně značnou negativní emoci, což lze doložit ziskem v souhrnu 51,3% záporných hlasů.

Za poměrně zajímavé zjištění lze považovat zisk v souhrnu 25,5 procenta kladných hlasů pro Petra Fialu, který se tak umístil na třetím místě. Tomio Okamura, ale i Petr Fiala aktuálně těží zejména z politické situace, kterou provázela jak vládní krize, tak chování premiéra Bohuslava Sobotky, ale i kauzy dnes již bývalého ministra financí Andreje Babiše.

Nicméně vysoké zisky kladných hlasů Tomia Okamury a Petra Fialy nelze srovnávat s volebními preferencemi, neboť hodnocení předsedů politických stran a hnutí se účastní celá populace 18+ a tedy i nevoliči, kteří i přesto, že své názory a sympatie neprojevují ve volbách, mají na politické představitele svůj názor. V tomto ohledu je ve výhodě právě Andrej Babiš, který má své příznivce zejména u svých voličů a naopak velké nesympatie vyvolává u nevoličů.

Ze situace na domácí politické scéně pak těží např. i předseda Realistů Petr Robejšek, který získal v souhrnu 23,6 procenta kladných hlasů. Ovšem i zde platí, že Petr Robejšek má značnou část příznivců rovněž mezi nevoliči. Ti totiž preferují osobnosti, které nejsou spojovány s politikou minulých vlád. Na Petra Robejška nicméně nemá názor, nebo neumí odpovědět 44,6 procenta dotázaných, což svědčí mmj. o tom, že není veřejnosti příliš znám, na druhou stranu kladně působí zejména na pravicové voliče, pro něž může představovat určitý typ seriózního konzervativně smýšlejícího politika.

Události posledních měsíců na domácí vrcholné politické scéně se pak naopak negativně odrážejí zejména na osobě předsedy ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky. Ten se aktuálně těší důvěře v souhrnu 18,9 procenta veřejnosti, což mu stačí až na sedmou pozici.

Bohuslav Sobotka pak získal v souhrnu 69,5 procenta záporných hlasů, v čemž ho překonal pouze předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ziskem v souhrnu 69 procenta záporných hlasů. Bohuslav Sobotka se tak v očích voličů, kteří mu dali pouze 6,2 procenta jednoznačně kladných hlasů, stává velmi slabou personou, což se projevuje i na klesajících volebních preferencích.

Mezi nejméně důvěryhodné, ale i nejméně známé lídry politických stran a hnutí patří předseda Soukromníků Petr Bajer (4,5 procenta) a předseda ODA Pavel Sehnal (3,1 procenta).

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Petr Fiala (ODS) Petr Robejšek průzkumy politici

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy