Česku po teroru ve Španělsku žádné nebezpečí nehrozí, ujišťuje Sobotka

Olomouc - Čeští politici dnes vyjadřují Španělsku soustrast po atentátu, který si vyžádal 14 obětí. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že Česku nehrozí žádné nebezpečí podobného úderu teroristů, a není proto důvod zavádět zvláštní bezpečnostní opatření.

"Podle informací, které jsem obdržel od ministra vnitra a také od bezpečnostních služeb, v České republice v souvislosti s tím útokem, ke kterému došlo ve Španělsku, nehrozí žádné aktuální nebezpečí nějakého teroristického útoku," řekl Sobotka v Olomouci.

Podle premiéra zatím není důvod zavádět v Česku zvláštní bezpečnostní opatření. "My bychom k nim přistoupili v okamžiku, kdy bychom měli indicie, že takovéto riziko útoku aktuálně hrozí České republice," uvedl premiér.

"Odeslal jsem španělskému předsedovi vlády kondolenční dopis. Vyjádřil jsem upřímnou soustrast za celou Českou republiku a českou vládu pozůstalým obětí teroristického útoku ve Španělsku. Vyjádřil jsem také plnou podporu španělské vládě v jejím boji s terorismem," uvedl Sobotka, který ocenil, že se španělským bezpečnostním silám podařilo v noci na dnešek zlikvidovat druhý hrozící teroristický útok.

České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými v Katalánsku byli čeští občané.

Po Španělovi z africké enklávy Melilla a Maročanovi, kteří byli zadrženi hned ve čtvrtek, dnes policie zatkla třetího podezřelého člověka. Stále však pátrá nejméně po jednom muži, kterým je podle televize RTVE Moussa Oukabir, bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Právě hledaného policie podezírá, že mohl být řidičem vozu, který v Barceloně zabíjel.

Související

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017): Španělská policie pátrá podle tamních médií po čtyřech mužích. Tři z nich se narodili v Maroku. Čtvrtý muž Moussa Oukabir, který pravděpodobně řídil dodávku, s níž zabil v Barceloně 13 lidí, se narodil ve Španělsku. Má ale marocké občanství. Podle televize RTVE je to bratr jednoho ze zadržených Drisse Oukabira. Kromě Oukabira hledá policie jeho známé Mohameda Hychamiho a Younese Abouyaaqouba, kteří stejně jako Oukabir žili ve městě Ripoll. Čtvrtým hledaným je Said Aallaa z obce Ribes de Freser (asi 120 kilometrů severně od Barcelony). Je jim od 17 do 24 let, informují španělská média.

Španělskem otřásá skandál. Mozek masakru v Barceloně byl konfidentem agentů

Šéf teroristické buňky, která spáchala před dvěma lety atentáty v Barceloně a dalším katalánském městě, byl zřejmě informátorem španělské tajné služby. Tvrdí to místní deník Público. V úterý zveřejnil kopie výpisů z tajné emailové schránky, kterou podle deníku používala tajná služba. Informace způsobila velký rozruch, katalánská vláda žáda po Madridu vysvětlení a tamní separatistické strany požadují vznik parlamentní vyšetřovací komise.
Francouzská policie

Francie pozatýkala několik teroristů, měli vazby na útočníky z Barcelony

Paříž - Francouzská policie dnes zatkla na různých místech země šest členů čečenské komunity, z nichž některé podezírá z vazeb na strůjce loňských atentátů v Barceloně a dalším katalánském městě Cambrils. Informoval o tom francouzský rozhlas France Info s odvoláním na francouzskou policii. Katalánský deník El Periódico ale později uvedl, že není jisté, zda zadržení jsou Čečenci. Podle tiskové agentury EFE jsou z vazeb na strůjce útoků v Barceloně podezřelí dva ze zadržených.

Více souvisejících

Teroristický útok v Barceloně: Dodávka najela do davu lidí (17. srpna 2017) Bohuslav Sobotka Česká republika Terorismus

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

Pellegrini definitivně skončil v čele Hlasu. Nahradí ho ministr vnitra

Slovenská vládní strana Hlas-SD si zvolila nového předsedu, který nahradil zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho. Stranickým šéfem je od soboty ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Pellegrini se za čtrnáct dní stane novým slovenským prezidentem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy