Komunistický ideolog Skála připomíná 21. srpen po svém, bitvou o Stalingrad

Praha - Místopředseda ÚV KSČM Josef Skála vzpomíná na 21. srpen trochu jinak. Připomíná bitvu o Stalingrad, jejíhož vítěze ocenily i Spojené státy. Zmiňuje také dění na Ukrajině, kde dochází k masakru na Donbasu rukou "verbeže".

Zítra uplyne 49 let od invaze "spřátelených" armád zemí Varšavského paktu do Československa. Tanky měly potlačit proces liberalizace, který měl vyústit v "socialismus s lidskou tváří". Konec Pražského jara pak znamenal nové období normalizace, které se táhlo až do osmdesátých let. 

Komunistické Haló noviny teď přišly s článkem, který 21. srpen připomíná. Nikoliv však sovětskou okupaci, ale osvobození Stalingradu ve druhé světové válce. 

"Před vítězi Stalingradské bitvy smekl i Bílý dům. »Jménem lidu Spojených států amerických,«napsal jim F. D. Roosevelt, »se obracím k městu Stalingrad na znamení našeho nadšení statečnými obránci, jejichž chrabrost, síla ducha a obětavost budou navěky inspirovat srdce všech svobodných lidí. Jejich slavné vítězství zastavilo vlnu vpádu a stalo se obratem ve válce spojeneckých národů proti silám agrese," píše ve svém příspěvku jeden z hlavních ideologů KSČM Josef Skála. 

Klíčová bitva o Stalingrad začala 21. srpna 1942. Iniciativu měli Sověti převzít v listopadu. "Rudá armáda převzala iniciativu. Teď už ji jen dál stupňovala. Zakolísala i morálka wehrmachtu, masírovaného žvástem o »tupých bolševicích« a »ruských podlidech«. Tím víc upadla v řadách Hitlerových satelitů. Tím víc to přispělo k aktivizaci protifašistických sil i v Itálii, Maďarsku, Rumunsku či klerofašistickém slovenském režimu. Teprve teď plán napadnout SSSR definitivně odpískalo Tokio. Příznačná je i statistika americké »půjčky a pronájmu«: většina dodávek »první frontě« spadá až na dobu po Stalingradu. Až do něj to – v »protektorátu« i celé okupované Evropě - vypadalo, že se vyplatí kolaborace," hodnotí význam bitvy Skála. 

V souvislosti s dějinami zmiňuje také dění na ukrajinském Donbasu, který od někdejšího Stalingradu leží jen pár kilometrů. 

"Masakruje ho verbež, pyšná na nacistický rodokmen. Vítěze nad Hitlerem sprostě uráží. Na troskách »třetí říše« se svět zavázal, že nic podobného nedopustí. Svatoušci liberální fráze si dopřávají obojí. Náměstí Stalingradské bitvy zdobí i Paříž. Stalingradská ulice -  Brusel, Grenoble i řadu jiných měst. Památka, kterou zvěčňují, vysílá jasný vzkaz. Zvlášť všem, kdo na to, že se kolaborace s verbeží vyplatí, sází v 21. století," dodává. 

Kdo je onou verbeží a kdo má sázet na "kolaboraci", si každý čtenář stranických Haló novin udělá už sám. 

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Josef Skála (KSČM) Stalingrad Pražské jaro Sovětský svaz

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 26 minutami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 47 minutami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 55 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tragický konec pátrání. Policie našla pohřešovanou dívku bez známek života

Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem byla nalezena bez známek života. Pátrání po teenagerce probíhalo od středečního večera. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy