Julius Šuman opět Babišovi zavařil: Ty naši klekli na tu FAU, říká šéf ANO o firmě, která skončila v konkurzu

Praha – Skupina, která si říká Julius Šuman, na svém twitterovém účtu zveřejnila další nahrávku týkající se exministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Týká se společnosti FAU Přerov, která po zásahu finanční správy skončila v konkurzu.

Babiš na nově zveřejněné nahrávce popisuje tlak vyvíjený skrze finanční správu na opavskou firmu s pohonnými hmotami FAU, která v areálu přerovské společnosti Precheza z holdingu Agrofert vlastní sklad pohonných hmot. Soud postup daňové správy označil za nezákonný a zajišťovací příkazy zrušil. Precheza měla o sklad, v němž se také přimíchávala biopaliva do nafty a benzinu, údajně zájem, FAU jej ale nechtěla prodat, napsaly tento týden Hospodářské noviny.

Finanční správa nařčení z účelové likvidace opavského obchodníka FAU odmítla. „Souvislosti naznačené v článku odmítáme jako zcela absurdní," řekla ČTK Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení Finanční správy. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK řekl, že holding se o firmu FAU nikdy nezajímal a nemá s ní nic společného. Jednatel společnosti FAU Vojtěch Csabi kauzu považuje za šikanu.

Jak to bylo a je s FAU? Mluvčí všechno popírá, ale my věříme předsedovi. #andrejnikdynelze #jenomnekdy #nahravkyneojebes @AndrejBabis pic.twitter.com/F7kbFYpLvW

— Skupina Šuman (@skupina_suman) 27. srpna 2017

Nahrávka dává FAU za pravdu. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže to je v insolvenci, obstavený účty, vagony,“ říká Babiš na nahrávce, která má asi 55 sekund. Není z ní jasné, s kým na ní Babiš mluví, nebojí se ale ani používání vulgarismů.

„Já jsem zprivatizoval Prechezu roku 97 a oni před privatizací prodali tu vlečku nějaké firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zm*dům. Teďka to koupil Pitr a samozřejmě jdeme po nich. Je to zločinecká banda, která dluží státu na daních asi 200 milionů korun," řekl Babiš na nahrávce s odkazem na podnikatele Tomáše Pitra.

„Nezlobte se, ale já už opravdu nebudu komentovat nelegálně pořízené zvukové nahrávky, které mě mají za pomoci manipulace pouze poškodit,“ reagoval Babiš pro iDNES k obsahu nahrávky.

Na společnost FAU se podle Hospodářských novin nejprve zaměřila celní správa, a to dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Babiš stal ministrem financí. Celníci společnosti doměřili spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku. FAU se proti krokům celníků bránila žalobou a nakonec u soudu uspěla.

Opozice na nahrávku reaguje hodně ostře. Měl by vše vysvětlit, vzkazuje

Na nahrávku už reagují také politici. „Pokud opravdu docházelo k tomu, že bývalý ministr financí Andrej Babiš zneužíval Finanční správu proti svým konkurentům, jak naznačuje další zveřejněná nahrávka, byl by to nejhlubší pád české politiky po roce 1989. Řeči o tom, jak je tu „všetko rozkradnuté“, by se definitivně ukázaly jen jako zástěrka k zneužívání státu a vlastní politické moci v rozměru, který si nikdo do příchodu Andreje Babiše neuměl představit. Andrej Babiš by měl veřejnosti vysvětlit nové pochybnosti a jasně vyvrátit podezření, že zneužíval Finanční správu proti svým konkurentům. Pro všechny nezúčastněné to zní jako z filmů o sicilské mafii. Přesně tam by Capo di Tutti Capi mluvil asi tak jako Andrej Babiš,“ uvedl na facebooku místopředseda ODS Martin Kupka.

„Když jsem se na jaře začal zabývat zneužíváním zajišťovacích příkazů finanční správou k likvidaci podnikatelů, měl jsem podezření, že v řadě případů byla tato likvidace záměrná s cílem poškodit konkurenci. V tomto případě se mohlo jednat o zneužití pravomoci úředních osob a já doufám, že policie bude konat svoji práci bez ohledu na blížící se volby,“ komentoval nahrávku poslanec TOP 09 Martin Plíšek

„Problém Andreje Babiše je, že nikdy nevíte, jestli mluví za stát, nebo za Agrofert. Na další nahrávce, kterou dnes zveřejnil twitterový účet anonymního zdroje vystupující jako "Julius Šuman", mluví Babiš o boji proti "gaunerům" z přerovské firmy FAU. Ta podniká v obchodu s pohonnými hmotami, což má přímou souvislost na byznys s biopalivy. V tomto oboru přitom dominují firmy ze skupiny Agrofert. Babiš na nahrávce mluvil v době, kdy byl ministrem financí a kdy pod něj spadala finanční správa,“ uvedl na sociálních sítích investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

„Posílal Babiš na přerovskou firmu FAU finanční správu proto, že chtěl "bojovat proti zločincům", nebo že chtěl vyčistit podnikatelské prostředí pro Agrofert? Možná platí obojí. Ale i to je špatně. Babiš bude vždy ve střetu zájmů. A to je hlavní problém oligarchy AB,“ dodává Kmenta.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Julius Šuman FAU (firma) Agrofert

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy