Chovanec: Babiš byl odvolán z vlády správně. Nahrávka k FAU může ukazovat na porušení mlčenlivosti, míní expert

Praha - K nové nahrávce, na níž předseda ANO Andrej Babiš hovoří o firmě FAU, se dnes vyjádřil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Záznam podle něj potvrzuje správnost odvolání Babiše z vlády.

Policie by měla říct, jestli je nahrávka pravdivá nebo ne, uvedl Chovanec. V prohlášení také uvedl, že by měl ředitel finanční správy zdůvodnit používání tzv. zajišťovacích příkazů.

"Nová kauza navíc znovu vyvolává otazníky o nezávislosti finanční správy, která postupovala liknavě při prověřování vydávání korunových dluhopisů, taktéž se týkajících Andreje Babiše," dodal Chovanec.

Společnost FAU se dostala do insolvence loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Babiš byl tehdy ministrem financí. FAU má sklad v areálu Prechezy, jež patří do holdingu Agrofert, který donedávna Babiš vlastnil.

"Bylo by zajímavé zjistit, ze kterého data ta nahrávka je. Bývalý ministr financí tam mluví celkem konkrétně o dluhu na DPH a dokonce se tam vyslovuje i k nějaké částce. A jestli to bylo ještě předtím, než ta informace prosákla na veřejnost, tedy než se firma dostala do insolvence, tak je velice pravděpodobné, že někdo z Finanční správy porušil mlčenlivost," uvedl daňový expert společnosti Apogeo Jiří Žežulka. Přitom k informacím z živých kauz by podle něj neměl mít přístup ani samotný ministr financí.

Dále ČTK řekl, že společnost FAU obchodovala s pohonnými hmotami a obchodování s nimi bylo v hledáčku Finanční správy zhruba od roku 2011. "Z tohoto pohledu ta kauza může souviset ještě s jednáním a chováním společnosti před příchodem bývalého ministra Babiše," uvedl.

Zároveň řekl, že za jeho působení v čele Finanční správy se nikdy nestalo, že by správa byla úkolována ministrem financí. "A věřím, že tomu nebylo jinak ani po mém podchodu. Takže Babiše osobně nepodezírám, že by dal nějaký úkol nebo zadání Finanční správě a ta podle toho konala," dodal.

Finanční správa na svou obranu dnes uvedla, že pracuje samostatně na základě vlastní analytické činnosti, a nikoliv na základě zadání. V jednotlivých případech je vázána mlčenlivostí a žádné informace třetím osobám, tedy ani ministru financí neposkytuje. "Finanční správa je připravena svůj postup v daném případě v plném rozsahu obhájit a své důkazy a argumenty již také sdělila Nejvyššímu správnímu soudu. Abychom se mohli vyjádřit k podrobnostem daného případu, uvítali bychom, aby nás daňový subjekt zbavil mlčenlivosti," uvedla Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení správy.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec Andrej Babiš Vláda ČR FAU (firma) finanční úřad

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 12 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 12 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy