Majitelé billboardů u dálnic je na protest oblepili českými vlajkami

Praha – Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která zakazuje billboardů do 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy, se majitelům billboardů nelíbí. Oblepili proto reklamní plochy u dálnic vlajkami ČR. 

Zákonnou úpravu, která nově zakazuje umísťování reklamních nosičů ve vzdálenosti až 250 metrů od vozovky, považují majitelé billboardů za nesmyslnou. Reklamní plochy by měly zmizet do začátku září. Svaz provozovatelů venkovní reklamy, který sdružuje asi 60 procent majitelů venkovních reklamních ploch, to dnes oznámil v tiskové zprávě. Podle zjištění ÚAMK je u českých dálnic 875 billboardů, které budou muset majitelé do pátku odstranit.

Podle ministerstva dopravy se to bude týkat i billboardů se státní vlajkou. Vyobrazení zástavy podle úřadu usnadní identifikaci poutačů, které se mají odstranit. Úřad očekává, že většina provozovatelů poutače do pátku 1. září odstraní sama. Pokud se tak nestane, bude je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zakrývat a následně samo odstraňovat. Náklady na tyto práce pak bude vymáhat po majitelích poutačů nebo pozemků, na kterých stojí.

Odstraňování billboardů může trvat měsíce, připustil šéf resortu Dan Ťok (za ANO). Podle prezidenta svazu reklamy Marka Pavlase je zákon nejen zbytečný, nepraktický a v některých svých ustanoveních dokonce nesmyslný, ale především jeho přijetí odporuje Ústavě ČR.

„Postup státu, který na jedné straně smlouvami, povoleními a licencemi umožňuje provozovatelům venkovní reklamy legální podnikání, a nyní, přestože jsou tyto smlouvy, povolení a licence stále platné, jim toto podnikání bez náhrady zakazuje, je faktickým vyvlastněním," podotkl Pavlas. Dodal, že vyvlastnění soukromého majetku připouští ústava jen ve veřejném zájmu a za náhradu. Stát podle něj ale veřejný zájem nikdy neprokázal a žádnou náhradu neposkytl.

Problémem reklamy u dálnic jsou podle Pavlase především nelegální stavby a různé nosiče, které nikdy neměly vzniknout. Tyto stavby navíc nejsou vybaveny povinnými bezpečnostními prvky. Stát mohl a měl důsledně trvat na odstraňování takto závadných ploch, což ale nikdy nedělal.

Kromě právních vad, z nichž nejzávažnější je rozpor s ústavními principy, obsahuje nové znění zákona podle svazu také řadu vad technického rázu, které mohou způsobit praktické potíže při jeho uplatňování a v krajních případech i ohrozit bezpečnost účastníků silničního provozu.

Hospodářská komora uvedla, že stát nechal v 90. letech vybujet černé plochy ohrožující řidiče umístěním nebo technickým uspořádáním, kvůli kterým venkovní reklama rozumnou regulaci potřebuje. „Ale místo důsledného vymáhání zákonů stát sahá po nejjednodušším způsobu, a to je plošný zákaz, který dopadá i na poctivé provozovatele venkovní reklamy a inzerenty. Zákaz venkovní reklamy respektujeme, nicméně odmítáme, aby se stal stejně jako u například zvyšování minimální mzdy předvolebním populistickým tahákem členů vlády. Upozorňujeme, že pro mnohé malé podnikatele nabízející lokální produkty a služby projíždějícím řidičům může být zákaz velkou komplikací," řekl ČTK mluvčí komory Miroslav Diro.

Situaci může ovlivnit také stížnost 17 senátorů podaná na Ústavní soud napadající novelu příslušného zákona. Pokud by jí soud vyhověl, mohlo by překotné odstraňování billboardů s dlouhodobými smlouvami způsobit státu značné škody.

Podle ministra je ale nynější snaha senátorů pár dní před účinností nového zákona úsměvná. "Čtyři dny předtím, než termín vyprší, ohlásit ústavní stížnost mi připadá spíše jako poslední snaha zvrátit naplnění zákona," uvedl Ťok. Senátoři podle něj měli reagovat před třemi nebo pěti lety, pokud mají názor, že je zákon protiústavní.

Související

Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů

Dálnice lemují stovky billboardů, dva roky po jejich zákazu

Dva roky po začátku platnosti zákazu billboardů v ochranném pásmu zůstávají v okolí dálnic stále desítky až stovky nelegálních poutačů. Dosud jich bych odstraněno 1118, oznámil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Před dvěma lety silničáři napočítali u dálnic přibližně 1500 nelegálních reklam. Další stovky zakázaných billboardů jsou u silnic první třídy.
Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů (30.8.2017).

Od dálnic už zmizelo 920 z asi 1500 billboardů, říká ministr dopravy Kremlík

Od dálnic se podařilo od září 2017 k dnešnímu dni odstranit 920 ze zhruba 1500 nelegálních billboardů. Další reklamní zařízení jsou zakryta a budou odstraněna. Při sněmovních interpelacích to dnes řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Další stovky nepovolených poutačů jsou u silnic první třídy. Se sundáváním nelegálních reklamních zařízení silničáři začali na podzim 2017, kdy začal platit zákaz reklam v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy. Dnes začali silničáři demontovat nepovolené reklamy z dálničních mostů, během následujících dnů či týdnů by jich z nich mělo zmizet téměř 200.

Více souvisejících

billboardy hospodářská komora Dan Ťok (ministr dopravy) Reklamy Dálnice

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy