Kandidaturu na prezidenta oznámil podnikatel Boštík, chce referendum o czexitu

Vysoké Mýto - Kandidaturu na prezidenta ČR dnes oznámil podnikatel Vladimír Boštík. Jako hlava státu by chtěl iniciovat vypsání referenda o setrvání v Evropské unii a přímou volbu starostů. Odmítá uprchlíky, kritizuje údajnou soudcovsko-policejně-exekutorskou mafii.

Bývalý starosta obce Vraclav na Orlickoústecku dosud sebral 63.242 podpisů, řekl dnes novinářům. Pro občanskou nominaci je nutných alespoň 50.000 podpisů a Boštík by tak mohl být čtvrtým kandidátem, který na tuto metu dosáhl. "Nemám za sebou žádný tým, pomáhá mi přes 1000 dobrovolníků," uvedl. Celkově hodlá na kampaň vynaložit několik desítek tisíc korun.

Boštík se narodil 30. října 1959. Vyučil se automechanikem, později si doplnil středoškolské vzdělání. Pracoval jako opravář, řidič a obchodní referent. V roce 1990 založil firmu provozující autodopravu a zemní práce, v roce 2004 na sebe podal návrh na konkurz. V současnosti podniká jako živnostník v autodopravě. Z minulosti mu stále zbývá splácet téměř šest milionů korun dluhů.

Novinářům dnes řekl, že byl před časem nepravomocně odsouzen za krádež nafty a nyní se v případu připravuje odvolací řízení. V roce 2013 neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny za Okamurův Úsvit přímé demokracie.

Své protikandidáty v souboji o úřad prezidenta považuje za odtržené od reality. Ve své osobě naopak vidí člověka, který má mnohaleté zkušenosti s jednáním s lidmi a veřejností, starostou byl v letech 1994 až 2002.

Dostatek podpisů občanů potřebných pro kandidaturu vedle nynějšího prezidenta Miloše Zemana dosud nasbírali také Jiří Drahoš a Michal Horáček. Místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a exšéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl deklarovali, že mají případně dostatečnou podporu v horní komoře Parlamentu.

Zapojit se do voleb chtějí také například bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek za ODA, šéf Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek za Realisty, lékař Marek Hilšer, podnikatel Igor Sládek a politik Miroslav Sládek. Kandidovat chtějí také místopředseda strany Republika Otto Chaloupka nebo hudebník Petr Hannig. Jedinou ženou je zatím herečka Jana Yngland Hrušková.

Související

Více souvisejících

Vladimír Boštík (podnikatel kandidát na prezidenta) prezident čr prezidentské volby 2018

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy