Babišovo hnutí napíná s programem: Voličům to může být jedno

Praha - Hnutí ANO Andreje Babiše stále nepředstavilo svůj volební program pro říjnové sněmovní volby. Podle politologů to však potencionálním voličům nemusí vadit, hnutí s programem tápalo už před volbami v roce 2013 a většina voličů se navíc nerozhoduje podle programu.

Tiskárny už počátkem tohoto měsíce začnou chrlit miliony volebních lístků jednotlivých kandidujících subjektů do říjnových sněmovních voleb. Strany se zatím snaží prezentovat své programové priority tak, aby na voliče co nejvíce zapůsobily. 

Favorit letošních voleb hnutí ANO Andreje Babiše však se svým volebním program stále vyčkává. ČTK sice minulý týden uvedla, že k představení priorit "zřejmě" dojde tuto neděli. Tiskové oddělení hnutí ANO a mluvčí Lucie Kubovičová na dotaz serveru EuroZprávy.cz vůbec nereagovaly. Informaci o volební programu či termínu jeho zveřejnění nenajdete ani na webu hnutí. 

Není to ovšem poprvé, už před volbami v roce 2013 bylo hnutí vytýkáno, že nemá dostatečný volební program. Velkým problémem to však pro Babišovo hnutí být nemusí.

"Pokud mám správné informace, ANO by mělo mít oficiální začátek kampaně tento víkend nebo začátkem příštího týdne. Očekával bych tedy, že v tu chvíli představí i program, nebo alespoň programové priority. Jinak to, že v tuto chvíli ještě nemá program, bych neviděl jako až takový problém. Horká fáze kampaní většinou začíná až po létě, takže i programy se zveřejňují přibližně v tuto dobu," uvedl pro EuroZprávy.cz politolog z Masarykovy univerzity v Brně Miloš Gregor. 

Zmínil, že právě v roce 2013 hnutí dokonce několikrát těsně před volbami pozměnilo program, voliči to ale ocenili. Navíc je otázkou, do jaké míry se nerozhodnutí voliči a voliči obecně rozhodují na základě programů jednotlivých subjektů. 

"Volební programy čte málokdo. Dle mého názoru však představují důležitou součást předvolebního klání, protože právě zde strany a hnutí formulují své vize a priority. Na jejich základě také může probíhat debata v médiích a názorová konfrontace. Svoji roli hrají i zpětně, aby média mohla současné chování politiků konfrontovat s tím, co hlásali před minulými volbami," dodává Gregor. 

Podobně mluví také politolog Jak Kubáček, který by význam volebních programů pro voliče nepřeceňoval. "Mnoho lidí se rozhoduje podle dojmu a charismatu lídra, podle aktuálních témat a postojů na to, co se děje kolem nás," uvádí pro EuroZprávy.cz. 

"Ukazuje se, že dnes program vzniká spíše za pochodu při vzájemných volebních soutěžích a sporech mezi jednotlivými stranami a politiky. Voliči stačí spíše názorové směřování lídra a jakési základní priority strany a nic víc nehledá. Programům nevěří, z minulosti má zkušenost, že je politici nedodržovali," upřesňuje.

To si prý Andrej Babiš velmi dobře uvědomuje a proto přichází s jakousi dvojí variantou. "Pro kritiky, kteří říkají, že nemá program, se odkazuje na knihu, kde si vysnil nějaké témata ale chytře už v názvu říká, že o nich sní, je to tedy nevymahatelné. Pak také ukazuje na své dosavadní kroky a říká, ať ho voliči soudí dle dosavadních činů a ne podle programu," doplnil.

Podle Kubáčka se dá očekávat, že hnutí čeká, až většina konkurentů svůj program představí. Následně se vůči některým může vymezovat, některé může převzít - ať už zleva, či zprava. 

Hnutí ANO je totiž jen jednou z mála stran, která ještě nepředstavila svůj volební program. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) představili svůj program krátce po své odluce od KDU-ČSL už na začátku srpna. Realisté Petra Robejška představili program na konci dubna, ve stejné době tak učinila i ODS. O měsíc později svůj program odprezentovala také TOP 09 Miroslava Kalouska. Konec června si pro představení volebního programu vybrala KSČM a Česká pirátská strana svou kampaň rozjela na konci května. 

O programu hnutí ANO netuší nic ani europoslanec za ANO Pavel Telička. Ten v úterý pro média uvedl, že se snažil některé své teze do programu zahrnout, ale neví, zda na ně hnutí vzalo ohled. "Já jsem před řadou měsíců dával své teze do několika částí programu. Tu zpětnou vazbu nemám, takže uvidíme, jak se případně promítnou nebo nepromítnou,“ sdělil Telička s tím, že program k dispozici nemá a neviděl ho.

Související

Volební štáb hnutí ANO Komentář

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  
Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

Více souvisejících

Hnutí ANO Andrej Babiš politolog program volební kampaň

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy