V Betlémské kapli to vřelo: Učitelé zvažují stávkovou pohotovost, situace ve školství je kritická

Praha - V Betlémské kapli se dnes konala akce, která měla upozornit na problémy českého školství. Předseda České konference rektorů Tomáš Zima uvedl, že se kritická situace financování týká všech stupňů vzdělávání a hrozí, že se bude prohlubovat. Země tak nebude mít potřebné odborníky.

Na akci se sešlo asi 500 lidí. Odbory a zástupci vysokých škol usilují o to, aby vláda od listopadu zvýšila platy všem pedagogům o 15 procent a nepedagogickým pracovníkům o deset procent. Celkem požadují přidat v příštím roce 17,5 miliardy korun, jinak se podle nich nepodaří naplnit slib vlády o navýšení platů na 130 procent průměrné mzdy. Vysoké školy chtějí peníze i na stipendia doktorandů a na podporu žádaných studijních oborů.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) ale již dříve řekl, že nebude možné tyto požadavky uspokojit, pokud vláda nenavýší deficit, který v červnu schválila. Kabinet bude o rozpočtu na příští rok jednat zřejmě 4. a 11. září. V kapitole ministerstva školství navrhuje nyní Pilný 168 miliard korun, tedy méně než před prázdninami. Rozpočet školství se má totiž odvíjet od toho, jak se nakonec budou zvyšovat platy učitelů a dalších státních zaměstnanců. Rozpočet předložený vládě bude obsahovat výdaje kapitol a částka na platy ve výši 12 miliard bude uvedena zvlášť. "A vláda se rozhodne, jak s tou částkou naloží," uvedl již dříve.

Navýšení platů učitelů v regionálním školství o 15 procent by znamenalo růst výdajů v příštím roce o 11 miliard korun. Pilný má pro navýšení výdělků v celém veřejném sektoru pouze o miliardu víc. Přitom jen na platy nepedagogických pracovníků ve školství chtějí odbory další dvě miliardy korun navíc. Vysoké školy pak požadují další 2,5 až tři miliardy korun.

Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík dnes novinářům řekl, že byl zmocněn stávkovou pohotovost vyhlásit, když koalice v pondělí požadavky učitelů nevyslyší. Vyhlášením pohotovosti se odbory začnou připravovat na stávku. "Rozdáme instrukce, jak se mají zakládat stávkové výbory, jak má potom konkrétní stávka probíhat," popsal Dobšík další postup. Věří ale, že odbory jej nebudou potřebovat.

Česká konference rektorů zváží na mimořádném zasedání 6. září, jaké kroky učiní, aby byly požadavky pedagogů slyšet. "Uvažuje třeba o odkladu zahájení semestru či jeho zkrácení," uvedl Zima.

V regionálním školství pracuje asi 151.000 učitelů. Polovina učitelek a učitelů v mateřských školách si loni měsíčně i s odměnami, náhradami a příspěvky nevydělala ani 24.805 korun hrubého.

Polovina pedagogů na prvním stupni základních škol měla pod 29.671 korun, medián jejich kolegů na druhém stupni a středních školách byl jen o 11 korun vyšší. Průměrná mzda v ČR činila v letošním prvním čtvrtletí 27.889 Kč. Medián učitelů na vysoké škole byl loni 37.407 korun, u ostatních vysokoškoláků činil o 551 korun víc.

Související

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

Více souvisejících

Školství Odbory Zima Betlémská kaple v Praze Ivan Pilný stávka státní rozpočet mzdy / platy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 27 minutami

před 27 minutami

před 28 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy