Kampaň Zelených má ostré finále: Za voliči s karavany a filmem o Babišovi

Praha - Od úterý až do sněmovních voleb budou Zelení navštěvovat česká města ve dvou zelených karavanech. V kampani se chtějí vymezovat především proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Strana zelených ve svém programu slibuje vyšší platy pro učitele a podporu drobným zemědělcům.

Karavany mají podle Zelených symbolizovat tři pilíře programu strany - čistou přírodu, moderní stát a jistoty a bezpečí. U karavanů a ve společenských sálech se bude promítat dokument Selský rozum od dokumentaristů Víta Janečka a Zuzany Piussi, který mapuje vztah podnikání a politického působení Babiše. 

"Jdeme proti Babišovi - ale konkrétně. Chceme, aby lidé viděli, jakým způsobem podniká, a co je tudíž jeho bytostným zájmem v politice. Babiš nechce zvyšovat platy, protože by to ohrozilo jeho podnikání. Babiš nechce kontroly znečišťování ovzduší, protože by to ohrozilo jeho podnikání," uvedl v tiskové zprávě předseda Zelených Matěj Stropnický.

Zelení chtějí posílit roli vlastníků půdy a zařídit, aby dotace směřovaly k malým farmářům a zemědělcům. "Agrofert, potažmo Babiš, je největším příjemcem dotací v ČR. Velké agrokoncerny nevěnují polím potřebnou péči. Naopak spotřebují tuny chemikálií s cílem vytěžit z půdy okamžitý zisk. Takové hospodaření ničí úrodnou půdu, připravuje venkov o pracovní místa a ohrožuje krajinu," tvrdí Zelení.

V programu dále slibují zvýšení nástupního platu učitelům, podporu inovativního podnikání nebo budování vysokorychlostních a příměstských železnic. Evropskou unii si představují jako federaci s co největším množstvím sdílených pravomocí.

Související

Michal Berg, spolupředseda Zelených Rozhovor

Nastal čas pro nepopulistickou opozici. Češi se rádi rozhodují ekologicky, říká spolupředseda Zelených

Zatímco v sousedním Německu jsou Zelení ve vládě, na české politické scéně se jim prozatím příliš nedaří. Komunální volby by to ale mohly změnit. „Situace nyní ukazuje, jak klíčová jsou i pro naši bezpečnost ekologická řešení v podobě čisté energie,“ konstatuje spolupředseda Zelených Michal Berg. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz také varuje před tristní situací, co se týče péče o českou krajinu. Došlo i na téma zdražování či závislosti ČR na ruském plynu.

Více souvisejících

Strana zelených Matěj Stropnický Andrej Babiš volby 2017 volební kampaň

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy