Babiše a Faltýnka vydat, shoduje se většina stran. Imunita je dle Zaorálka přežitek

Praha - Většina stran zastoupených ve Sněmovně bude na středečním jednání hlasovat pro vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Vyšetřování se týká získání padesátimilionové dotace pro vznik farmy Čapí hnízdo na Benešovsku.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Oba vyšetřování označují za účelovou snahu poškodit ANO před volbami.

"Je vůbec nepředstavitelné, že o tom vůbec musíme hlasovat. V jakékoli jiné západoevropské demokracii by tito dva pánové dávno složili své mandáty a opustili politiku," řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

"Žádost policie směřuje na skutky či činy poslanců, které nesouvisejí s výkonem jejich poslaneckého mandátu. V době spáchání těchto skutků totiž oba nebyli poslanci Parlamentu České republiky. A dále je tady argument, že jejich případným vydáním k trestnímu stíhání není nikterak ohroženo fungování Parlamentu nebo Poslanecké sněmovny," řekl novinářům Martin Plíšek (TOP 09).

Závazný pokyn jak hlasovat svým členům klub ČSSD nedal. Jeho předseda Roman Sklenák ale řekl, že většina sociálnědemokratických poslanců chce podpořit vydání Babiše a Faltýnka.

"Imunita neslouží ničemu, je to podle mě přežitek. Docela bych podepsal slova Andreje Babiše, že je to něco, co by se mělo zrušit. A politici by neměli být chápáni jako nějaká zvláštní třída," připomněl Zaorálek dřívější Babišovo vyjádření k vydávání poslanců.

Ani poslanecký klub hnutí ANO nedal svým členům pokyn, jak mají hlasovat. Faltýnek řekl, že při středečním jednání Sněmovny se on i Babiš budou snažit sdělit své argumenty, které podle nich policie v žádosti o vydání zamlčela. Očekává dlouhou diskusi, poslanci ANO se o svém postoji rozhodnou až po ní.

Poslanec Matěj Fichtner, který ANO zastupuje v mandátovém a imunitním výboru, uvedl, že měl možnost nahlédnout do vyšetřovacího spisu. Na základě toho je přesvědčen, že žádost o vydání nemá ve spisu oporu, proto ji považuje za neodůvodněnou. Místopředseda Sněmovny Radek Vondráček prohlásil, že policejní žádost neobsahuje závažné informace, které by v ní měly být.

"My jsme se této záležitosti věnovali, budeme jako klub postupovat v souladu s návrhem mandátového a imunitního výboru," řekl o postoji KDU-ČSL k policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem předseda lidoveckého poslaneckého klubu Jiří Mihola. Výbor minulý týden vydání obou politiků ke stíhání doporučil.

"Hlavně, aby byl dán průchod spravedlnosti, byl dán průchod konání orgánů činných v trestním řízení a aby oba pánové měli možnost se očistit," řekl šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Komunistický klub bude hlasovat pro vydání Babiše a Faltýnka, stejně jako to dělal v jiných podobných případech.

Klub ODS nedal pro poslance závazné doporučení, jak mají hlasovat, podle předsedy klubu Zbyňka Stanjury ale všichni poslanci dali najevo, že budou pro vydání. Babiš se prý chová podle zásady z knihy Farma zvířat, že "všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější".

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Poslanecká sněmovna Martin Plíšek Pavel Kováčik Zbyněk Stanjura Lubomír Zaorálek Hnutí ANO

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy