Kdokoliv jiný by musel chodit kanálama, říká o Babišovi exministr Vondra

Praha - Andrej Babiš byl vydán Poslaneckou sněmovnou a policii se tím otevřel prostor pro další vyšetřování. Jedním z možných závěrů celé kauzy je i to, že by mohl Babiš v politice úplně skončit. Server EuroZprávy.cz proto oslovil bývalé vysoké politiky, kteří z toho či onoho důvodu složili funkci, aby současnou situaci glosovali z jejich pohledu. Co si o kauze myslí například David Rath, Alexandr Vondra nebo Cyril Svoboda.

Kdysi patřili mezi absolutní špičky české politické scény, dnes už si od politiky užívají klid. Někteří odešli dobrovolně, jiní tak trošku z donucení. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nyní čelí vyšetřování a kauze, která může dopadnout různě. Jedním z možných konců je i jeho konec v politice. Nakonec, on sám přiznal, že "před politikou" byl jeho život jednodušší.

Paralela s Rathem? Jiná strana, jiná podpora

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath věří, že největším rozdílem mezi jeho kauzou a případem Andreje Babiše je stranické zázemí. „Andrej Babiš si prochází podobnou procedurou, kterou jsem prošel já. Není to nic příjemného. Na rozdíl ode mě má však tu výhodu, že vlastní politickou stranu. Já jsem byl tehdy v roli prašivého psa uvnitř ČSSD. Řada bývalých kolegů a přátel se odvrátila. Politická strana pana Babiše se kolem něj semkla,“ uvedl Rath pro EuroZprávy.cz

David Rath dále upozornil, že členům hnutí ANO vadí možná kriminální činnost všech ostatních, kdežto ta vlastní je v pořádku. Velká moc kolem Babiše podle Ratha také budí obavy či vypočítavost a komplikuje práci příslušným orgánům.

Jako příklad uvedl státní zástupkyni Bradáčovou. „Je to vidět na obojakém vyjádření paní Bradáčové. Když to byla moje kauza, nedávné úplatky ve fotbale nebo mnoho dalších - tehdy byla vždy velmi sdílná vůči médiím. Její vyjadřování přebilo všechny mluvčí. Nyní je obojaká. Nechává si obrovský manévrovací prostor. Pak může říci, že Babiš je zločinec. Stejně tak může tvrdit - Babiš je nevinen,“ je přesvědčený Rath.

To, co se nyní na politické scéně děje, je podle Ratha ukázka strachu. „Andrej Babiš má strach z vydání a jeho strana také. Proto se kolem něj shlukli a dělají kolem něj vlny. Z mého pohledu je to chování trochu zbabělé,“ uzavřel Rath.

Paroubek stručně, Svoboda je pro rozhodnutí soudu

Někdejší předseda vlády a šéf ČSSD se širokému srovnání vyhnul a pro EuroZprávy.cz stručně uvedl: „Pokud bude Andrej Babiš v kauze Čapí hnízdo obviněn, měl by odejít z politiky.“

Cyril Svoboda, který byl dlouho předsedou KDÚ-ČSL a seděl i v ministerském křesle, si myslí, že ctění presumpce neviny patří pouze do trestního řízení. „Každý, proti němuž je vedeno trestní řízení, je pouze "považován" za nevinného, pokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu nebyla jeho vina vyslovena. Jde jen o "presumpci". Ta nemá s vinou nic společného. To znamená, že řízení musí proběhnout, aby se otázka viny rozhodla rozsudkem soudu,“ uvedl pro náš server Svoboda. 

Svoboda argumentuje, že pokud by tomu bylo jinak, nemá to smysl. Proto měl Andrej Babiš se svým vydáním souhlasit. „Vycházím z jeho tvrzení, že se ničeho nedopustil, nemusí se tedy v takovém případě ničeho obávat. Jen soud může spor rozhodnout. Jinak budou žít různé verze a interpretce, a to je špatně,“ dokončil Svoboda.

Vondra veřejnost nechápe

Exministr obrany a zahraničí zvolený za ODS Alexandr Vondra tvrdí, že Babiš se v politice vůbec objevit neměl. „Andrej Babiš do politiky neměl vůbec lézt. Od první minuty byl v obrovském konfliktu zájmu,“ uvedl pro EuroZprávy.cz.

To, co nyní nastalo, se podle něj dříve či později stát muselo. „Nynější situace je jen logickým vyústěním dlouhodobého problému. Jen nechápu, proč mu to veřejnost ještě baští. Kdyby si kdokoli jiný postavil soukromý zámek za veřejné peníze, musel by chodit kanálama,“ dodal někdejší vysoký politik.

Mediální hra?

Jaromír Drábek byl ministrem ve vládě Petra Nečase. Současné dění ve Sněmovně považuje za zbytečné. „Považuji to za obyčejnou mediální hru bez faktického dopadu, protože vydání platí jen na 6 týdnů, po kterých novým zvolením pánové Babiš a Faltýnek s pravděpodobností hraničící s jistotou znovu získají poslanecký mandát a tím i poslaneckou imunitu,“ řekl pro náš server Drábek

Dále připomněl, že podle etického kodexu ANO z roku 2013 měl Andrej Babiš okamžitě odejít z veřejného života. Drábek je si však jistý, že to Babiš neudělá. „Jen to potvrzuje nulový morální kredit pana Babiše a jeho hnutí,“ je přesvědčený někdejší ministr.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Pro Babišovo vydání hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, proti byli čtyři. Místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu. Jeho vydání podpořilo 120 ze 133 přihlášených poslanců, proti jich bylo pět.

Oba poslanci ale tvrdí, že se žádného trestného činu nedopustili. Stejně jako další poslanci za ANO říkají, že jde o politickou kauzu a o pokus o ovlivnění voleb za pomoci policejních orgánů. Zástupci ostatních stran s tím nesouhlasili. Případ podle nich musí být vyšetřen standardně.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš politika David Rath Cyril Svoboda Jiří Paroubek Alexandr Vondra Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Čapí hnízdo Jaromír Drábek

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy