ROZHOVOR | Babiše možná nová Sněmovna nevydá, členové hnutí ANO se snažili překrýt Čapí hnízdo kauzou OKD, říká politolog

ROZHOVOR - Včerejší několikahodinové jednání o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bylo podle politologa Víta Hlouška svérázná součást předvolební kampaně hnutí ANO. Pro EuroZprávy.cz uvedl, že by nová Sněmovna nemusela Babiše a Faltýnka znovu vydat, hnutí by mohlo uzavřít dohodu s jiným politickým subjektem. Politolog neočekává, že by prezident Miloš Zeman nějak komplikoval případné jmenování Babiše premiérem.

Poslanci hnutí ANO řečnili takřka celý den a hájili svého předsedu Andreje Babiše. O čem to vypovídá, proč zvolili takovou strategii?

Pomalu se blíží volby, a to si hnutí ANO dobře uvědomuje. Jednání tak můžeme chápat jako velmi svéráznou součást volební kampaně. Hnutí ANO svým několikahodinovým expozé chtělo dosáhnout toho, aby upevnilo Babišovu verzi celé kauzy. Nejzajímavějším momentem byla snaha spojit nebo překrýt kauzu Čapí hnízdo kauzami jiných politiků. Několikrát se opakovalo OKD, snahou tak bylo zamlžit význam Čapího hnízda.

Sněmovna nakonec rozhodla o vydání poslanců Babiše i Faltýnka. Co to znamená pro hnutí ANO ve smyslu volebních průzkumů - uškodí mu vydání poslanců?

Teoreticky by jim to uškodit mělo, ale stát se to nemusí. Kauza poměrně polarizuje veřejné mínění a u těch, kteří jsou rozhodnutí, že budou volit ANO, pro ně to může být momentem, který jejich volbu posílí. Pokud věří Babišově verzi a věří, že se jedná o politicky účelovou kauzu, tak to upevní jejich podporu. Nemyslím si, že to bude mít za následek drastický pád preferencí ANO, to určitě ne. 

Jak využily jednání o hlasování opoziční a vládní strany? Měla například ČSSD nebo KDU-ČSL zájem na tom, aby se zviditelnila před voliči?

To ne. Včera to bylo spíše v režii ANO, což se však dalo očekávat. Postoj ostatních stran byl jasný už předem, většina deklarovala, že je pro vydání Babiše i Faltýnka. Ostatní strany hlasování pojímaly spíše technicky a chtěly se dostat k hlasování. 

Proč ANO, které v minulosti odmítalo koncept trestněprávní a přestupkové imunity (a mělo tento bod také v programu), teď měla s vydáním poslanců problém?

Většina poslanců za ANO opustila sál, de facto se tak vyhnuli tomu, aby hlasovali proti vydání. Logika je taková, a to nejen u hnutí ANO, že volební program pro ně platí do momentu, dokud se nekříží s jejich ekonomickými nebo politickými zájmy. V tomto případě je to zcela zjevné. 

Mohlo by teoreticky dojít k situaci, že se po volbách, pokud Babiš i Faltýnek budou zvoleni do Sněmovny, nenajde potřebná většina k opětovnému vydání obou poslanců?

Dovedu si představit situaci, kdy součástí nějakých jednání o koaliční vládě nebo o podpoře vlády může být i tato otázka. Šance, že v nové sněmovně dojde k zablokování vydání Babiše a Faltýnka, je docela vysoká. Není ale realistické očekávat, že by hnutí ANO získalo ve volbách takovou většinu. Spíše je reálné, že ANO, jakožto nejsilnější strana vzešlá z voleb, uzavře neformální dohodu s nějakou jinou stranou. Hnutí by si tak pojistilo, že při dalším hlasování o vydání se nenajde potřebný počet hlasů nutný pro opětovné vydání. Nemusí ani dojít k uzavření tajné dohody, mohlo by spíše jít o součást debaty, kde by se vysvětlilo, že druhá strana nechce podporovat "účelové akce", "Babiš je nevinný".

Do jaké míry bude mít Andrej Babiš v případě vítězství ve volbách ztíženou pozici při vyjednávání o vládě, pokud bude stíhaný? Někteří politici už se nechali slyšet, že s trestně stíhaným člověkem do vlády nepůjdou.

Tady odpovím trochu cynicky. Co jiného mají říkat? Po volbách, až se obsadí poslanecká místa a začne se vyjednávat o koalici, může být jejich postoj zdaleka jiný a ne tak zásadový, jako v tuto chvíli. Pro Babiše to je komplikace a je to nepříjemné a v českém prostředí bezprecedentní, myslím ale, že to lídr hnutí může překonat. 

Jakou lze očekávat roli prezidenta Zemana při sestavování vlády?

Prezident by potenciálně mohl dělat problémy s nominací toho, kdo bude pověřen sestavením vlády. Ale už teď víme, že je v případě Babiše dělat nebude. Několikrát deklaroval, že pro něj toto nepředstavuje překážku

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Vít Hloušek (politolog) Andrej Babiš politolog Hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) poslanecká imunita

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy