Babiš chtěl hnutí ANO protlačit do Rady ČRo. Byla jsem uvnitř sekty, říká bývalá členka hnutí

Praha - Poslankyně Kristýna Zelienková (TOP 09) chtěla ve středu při jednání o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) přednést svůj projev. Kvůli průtahům členů hnutí ANO se ale rozhodla ho umístit na facebook. Uznává v něm, že i ona dopomohla Babišovi k získání moci, teď toho lituje, jeho hutí považuje za politickou sektu.

Do Sněmovny se dostala za hnutí ANO, teď vystupuje jménem poslankyně za opoziční TOP 09. 

"Ano dámy a pánové, kolegové, i vy z hnutí ANO, jehož jsem byla součástí. Andrej Babiš byl pro mne obrovskou nadějí. Nadějí na to, že politika přestane být pejorativní slovo, že při slově politik se lidem nebude křivit pusa odporem. Uvěřila jsem mu," chtěla říct před poslanci Zelienková. 

V napsaném projevu přiznává, že byla "loutkou Andreje Babiše". Svým projevem prý chce dodat odvahu i dalším členům hnutí, kteří mají podobné názory jako ona, ale bojí se ztráty politické perspektivy a případné msty ze strany Babiše.  "Nebojte se, bez vás a vaší poslušnosti bude bezmocný," uvádí. Dle jejího názoru Babiš pro zemi neudělal nic, čím by politické prostředí v Česku napravil. 

"Naopak. Uráží každého, na koho si ukáže. Bez důkazů osočuje lidi ze zlodějny, likviduje konkurenci, úkoluje novináře na špinavou práci, který následně odvede servilně svůj díl vůdcovské oddanosti a lže. Ano, Andrej Babiš lže," píše poslankyně. 

Hnutí ANO prý nepřipouštělo žádné debaty a diskuze, platilo vždy to, co řekl "vůdce". "Andrej Babiš byl skutečně stvořen námi, jak říká. Námi, kteří jsme doposud nad spoustou věcí mávali rukama ve jménu vyšší pravdy, kterou nám vtloukal do hlav. Ta ale neexistuje. Dnes mě ze sebe samé mrazí, čemu jsem tleskala. Byla jsem uvnitř politické sekty," myslí si.

Poslankyně vzpomíná na moment, kdy Babiš nabádal, aby se členové hnutí ANO respektive Agrofertu dostali do Rady českého rozhlasu, aby média jeho hnutí "hrála do noty". 

"Tohle byla poslední kapka, pak už jsem musela pryč. Nevím proto, zda se mu to podařilo. Dokázal ale prosadit tolik věcí, které jdou přímo proti zájmům občanů a podnikatelů, zato jemu a jeho mediálně-zemědělskému konglomerátu firem se náramně hodily. Konkurenci se snaží nekalým způsobem likvidovat, s pomocí zajišťovacích příkazů některé firmy srazil na kolena, a pak je jeho podniky pozřely," dodala. 

"Co ale může udělat hned a každý, kdo se nechal zmanipulovat, podlehl kouzlu Andreje Babiše a teď neví, jak z toho manželství s despotickým mocipánem uniknout? Jak se distancovat od činů, kterých se vedení Agrofertu řízené svým šéfem dopustilo? Věřte, že se stačí nadechnout a říct nahlas, dívaje se mu do očí: „Ano, bude líp. Bez Andreje Babiše," uzavírá.

Zelienková se stala členkou hnutí ANO v roce 2012 a do Sněmovny byla zvolená ve Středočeském kraji. V polovině loňského roku ale řady hnutí opustila, letos je lídryní kandidátky TOP 09 ve Zlínském kraji. 

Související

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Více souvisejících

Hnutí ANO top 09 Kristýna Zelienková (ANO) Andrej Babiš politika

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy