Kolik zákonu schválila Sněmovna? Poslanci se nemohou dopočítat

Praha - Zástupci poslaneckých klubů se dnes ve Sněmovně rozešli ve vyčíslení toho, kolik zákonů dolní komorou prošlo v průběhu končícího volebního období. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na rozdíly v údajích řekl, že demokratický parlament se málokdy stoprocentně shodne.

Podle ODS to bylo 379 zákonů, poslanecký klub ANO spočítal 337 předpisů odeslaných do Senátu, sociální demokraté došli k 354 normám. Podle oficiálních internetových stránek Sněmovny schválila dolní komora celkem 338 zákonů včetně čtyř zákonných opatření Senátu.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura využil počet nových zákonů pro ilustraci toho, že nové legislativy je příliš. "Sněmovna schválila celkem neuvěřitelných 379 zákonů, to je 95 ročně, skoro dva týdně. To není dobré pro nikoho," řekl.

Šéf klubu ANO Jaroslav Faltýnek naopak děkoval opozičním i koaličním poslancům za to, že k jednání využívali maximální počet dnů a i díky tomu je za Sněmovnou mnoho práce.

Šéfa klubu ČSSD Romana Sklenáka nepřekvapilo, že novináři během tiskových konferencí ostatních stran slyšeli už dvě jiná čísla. "Možná je to příznačné, ale věřím, že když to ověříte vy, nebo někdo jiný, tak zjistíte, že pravdu mám já," žertoval.

Rozdíly v číslech, ke kterým poslanci došli, způsobily podle tiskového odboru Sněmovny pravděpodobně rozdílné metody, jak předpisy počítat. Některé předpisy totiž Sněmovna schválila několikrát, pokud je vrátil Senát, nebo prezident, takže je možné je počítat jednou, ale i třikrát.

"Za minulého režimu se ty tehdejší loutkové parlamenty shodovaly pokaždé, to se od demokratického parlamentu čekat nedá, byť i takové chvíle se tady objevily," řekl Sobotka k neshodám v číslech.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna zákony Bohuslav Sobotka Zbyněk Stanjura Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 26 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy