Nejlepší Junckerova řeč, nebo ukázka jeho nepoučitelnosti? Čeští politici ohodnotili projev o stavu Unie

Praha/Štrasburk: Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes před europoslance předstoupil se svým projevem o stavu EU. Na jeho projev vzápětí reagovali i někteří čeští politici. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) uvedl, že šlo zatím o Junckerův nejlepší projev, Pavel Telička (za hnutí ANO) si posteskl, že zapomněl na 100. výročí vzniku Československa.

"Byl to rozhodně jeho nejlepší projev. Velmi konkrétní a věcný, zaměřený na vize i chyby EU. Popravdě mi tam ale chyběla více otázka bezpečnosti. Tu vnímám za naprostou prioritu," sdělil europoslanec Zdechovský pro EuroZprávy.cz

Podobný názor má i europoslanec zvolený za hnití ANO Pavel Telička. "Junckerova zpráva o stavu Unie - přes některé dílčí neshody musím říct, že velmi dobrá. Teď jen, zda budeme u toho, zda budeme u kormidla," uvedl na svém twitterovém účtu. Zpravodaj České televize Bohumil Vostal připomněl, že Juncker mluvil o stém výročí založení Litvy a Lotyšska, ale ne o stém výročí založení Československa. Na to upozornil Junckera právě Telička. "Nejsem uražený, že jste zapomněl na ČR," řekl. 

"Jsem rád, že předseda EK vzal vážně naše dlouhodobé volání po odstranění dvojí kvality potravin. Byla to KDU-ČSL, která jako první ještě v době, kdy byla mimo Sněmovnu, začala upozorňovat na diskriminační praxi, kdy velké potravinářské koncerny prodávají ve východní Evropě své výrobky se stejnými názvy a obaly, ale s nižší kvalitou. Vyzvali jsme EK, aby konala (...) Považuji to za úspech jak KDU-ČSL, tak České republiky," uvedl pro EuroZprávy.cz předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Případné pomocné mechanismy pro zavedení eura vnímá jako dobrý argument v diskuzi o euru v Česku. 

"Jakkoli ve zprávě zazněly pozoruhodné věci, týkající se potřeby posilování solidarity, demokracie, Kodexu chování evropských komisařů, řešení uprchlické krize přímo v zemích původu migrantů či kvality potravin (explicitně zmíněno právo ČR na plnohodnotné potraviny), skepse byla naplněna nejen značně otřepanými frázemi, ale také některými Junckerovými názory na stav a další směřování EU. Jím vytrvale prosazovanou militarizaci EU je třeba odmítnout, stejně jako náhled do volebního roku 2019, který by podle předsedy Komise měl být „panevropský“. Panevropa je jak známo jednoznačný politický pojem, zobecňující vedoucí roli Německa v Evropě a potlačující zájmy slabších států. Nelze také akceptovat Junckerův požadavek, aby všechny členské státy EU vstoupily do eurozóny," myslí si o projevu europoslanci KSČM Jan Maštálka a Kateřina Konečná. 

K projevu se vyjádřila také europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová na svém twitteru. 

J.-C. @JunckerEU v #SOTEU o dvojí kvalitě: V EU nesmí existovat žádní zákazníci druhé kategorie. Tak konečně! https://t.co/IjH4f1XK7d

— Olga Sehnalová (@OlgaSehnalova) 13. září 2017

„Dnešní řeč předsedy EK Jean-Claude Junckera ukázala, že problémy nynější EU sice už připouští, ale jejich příčiny nepochopil a žádná reálná řešení nemá. Nelze zároveň snižovat příliv uprchlíků do Evropy, zvyšovat ochranu vnějších hranic a přitom dál mluvit o bezmezné solidaritě. Nelze zlepšovat funkčnost EU sjednocováním dalších oblastí rozhodování, včetně hospodářské a daňové politiky, když se právě překotná a neodůvodněná integrace jasně ukázala jako jeden ze zdrojů dnešní krize. Nelze zrovnoprávňovat členy a nečleny eurozóny tím, že se euro nařídí všem - a proto ODS prosazuje výjimku z povinnosti společnou evropskou měnu přijmout," hodnotí Junckerův projev předseda ODS Petr Fiala. Dle něj jeho řeč ukázala, že je nepoučitelný. 

S podobným postojem přišel i jeho stranický kolega a europoslanec Jan Zahradil (ODS). „Pan Juncker bohužel potvrdil, že za jeho působení se Evropská unie nikam neposune. Pro Českou republiku z toho plyne jednoznačné poučení. Nenechat se uplatit slibem vyššího obsahu kakaa v čokoládě a nekývnout na členství v dluhové unii, ve kterou se mění eurozóna, nechat si předepisovat, komu udělíme právo pobytu nebo dovolit Evropské komisi, aby za nás rozhodovala, se kterými investory smíme spolupracovat,“ myslí si.

Projev ohodnotil i člen ČSSD a bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. 

Projev @JunckerEU nabízí ČR dvě velké šance: jednodušší export CZ zboží a šanci stát se hlavními experty EU pro kybernetickou bezpečnost.

— Tomas Prouza (@ProuzaTomas) 13. září 2017

Vzápětí dodal, že nás ale čekají i dvě závažná rozhodnutí. Měli bychom si prý odpovědě na otázku, zda chceme zůstat mimo eurozónu a zda chceme rychleji fungující Unii za cenu více většinových hlasování. 

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek se k projevu vyslovil na facebooku. "Projev předsedy Evropské komise Junckera považuji za pozitivní a optimistický do budoucna. Dotkl se v něm téměř všech současných problémů a výzev, kterým dnes Unie čelí. Oceňuji, že Komise bude i nadále šetřit s novými legislativními návrhy a že má jasný postoj k Turecku, podpoře zemí západního Balkánu, dokončení energetické a digitální unie a posílení jednotného trhu. Pozitivní je i netolerance dvojí kategorie spotřebitelů, která z jeho úst zazněla i výzva ke kompromisu, který by mohl překlenout rozpory mezi členskými státy. Posílení větší akceschopnosti v oblasti Společné bezpečností a obranné politiky je namístě. Snaha řešit problém nelegální migrace ještě před branami EU je pozitivní sebereflexí. "

"Ve svém projevu Juncker nezmínil v mnoha ohledech nic nového. Řadu z věcí, které zmiňoval, již dlouhodobě prosazujeme. To se týká např. další integrace EU vč. přijetí eura nebo důraz na zkvalitňování potravin ve všech zemích EU. Oceňujeme také, že nevynechal ani téma klimatické změny, za kterou je třeba převzít odpovědnost i na úrovni EU," uvedla za Zelené Lucie Zacharášová pro EuroZprávy.cz. 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Junckerovu řeč pochválil. "Shrnuto a podtrženo: Dnešní zpráva o stavu EU v řadě oblastí silně zohlednila priority ČR i V4 a současně i ukázala, jak výrazný vliv má náš region na diskuse o budoucnosti Evropské unie," uvedl na závěr svého prohlášení, které zveřejnily stránky české vlády.

Juncker v projevu navrhl vznik nástroje, který by technicky a finančně pomáhal státům Evropské unie s přijetím eura. Pokud má euro skutečně EU stmelovat, musí se podle něj stát něčím víc než jen měnou vybrané skupiny členských zemí. Juncker také navrhl, aby se v budoucnu jeden ze členů Evropské komise stal ministrem financí či hospodářství eurozóny, odmítl ale zároveň představu samostatného rozpočtu pro státy platící společnou unijní měnou. 

Juncker zmínil i praxe dvojí kvality potravin, která dle něj není přípustná. Češi musí mít podle něj v čokoládě stejně kakaa, Slováci stejné množství ryb v rybích prstech a Maďaři stejně masa v masných výrobcích jako kdokoliv jiný v EU. "Nemohu přijmout, že lidé ve střední a východní Evropě kupují výrobky nižší kvality ve stejných obalech a se stejným označením jako ty prodávané v jiných zemích," prohlásil šéf komise. Podobné věci podle něj už nyní unijní právo zakazuje, a je proto třeba zajistit, aby národní úřady mohly tyto praktiky skutečně vymýtit.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Jean-Claude Juncker evropská komise Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Petr Fiala (ODS) Pavel Tělička Tomáš Prouza (ekonom) anketa

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy