Sněmovna měla "poslední zvonění", nyní je to na voličích. Lépe už nebude, rýpl si Benda

Praha - Poslední řádná schůze Sněmovny před říjnovými parlamentními volbami dnes odpoledne skončila. Dolní komora se sejde až na ustavující schůzi po volbách, zasednou v ní nově zvolení poslanci.

Místopředseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) z místa předsedajícího poděkoval koaličním i opozičním poslancům za práci a spolupráci a popřál jim mnoho štěstí v dalším životě.

Jako poslední vystoupil z řečniště předseda poslanců Úsvitu Marek Černoch, jenž se rozloučil za celý klub, když Úsvit v nadcházejících volbách nekandiduje. "Byly to čtyři roky, které si myslím, přinesly pro Českou republiku hodně dobrého," uvedl. Případným dalším rozlučkovým projevům už zamezilo Vondráčkovo zvonění a slova: "A dom!"

Ačkoli dopoledne poslanci obšírně debatovali i s použitím slovních výpadů o hospodářské a obchodní smlouvě mezi EU a Kanadou, nálada už byla obecně klidnější. "Poslední den Sněmovny je jak závěrečná etapa Tour de France. Únava, ale též úsměvy, selfíčka a poplácávání po ramenou mezi stájemi," glosoval atmosféru na facebooku poslanec TOP 09 Jiří Koubek.

Bez emocí opouštěl schůzi Jan Birke (ČSSD). "Já na tyhlety věci moc nejsem, nějaké vzpomínání nebo přemýšlení, jestli se sem vrátím. Já to beru tak, jak to život přinese," řekl ČTK lídr královéhradecké kandidátky sociální demokracie. Ve Sněmovně zažil pozitivní i negativní věci. "Jsme taky lidé, zkrátka jsem dobře poznal asi všechny povahové vlastnosti, které ve Sněmovně jsou," doplnil.

Černoch, který před čtvrt rokem opustil Úsvit a rozhodl se znovu nekandidovat, se naopak neubránil nostalgii. "Mám za sebou čtyři roky života plné emocí, a to v dobrém i špatném slova smyslu," vysvětlil. Mrzí ho, že v posledním půlroce pozoroval zhoršení vztahů.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) litoval, že ještě ze Sněmovny neodchází. "Protože jsem ministr financí. Bude vláda v demisi, a než pan prezident stanoví novou vládu, což asi nebude úplně brzo, tak já Sněmovnu tím pádem neopouštím. Nekandiduji, ale přesto tady budu, takže ty pocity, že bych něco opouštěl, ještě nemám," řekl. Nabytou životní zkušenost ze Sněmovny popsal stručně. "Já jsem ji zhodnotil tak, že už kandidovat nebudu," řekl s úsměvem.

Emoce se podle dvojky pražské kandidátky KSČM Jiřího Dolejše liší podle toho, zda se poslanci se sněmovní budovou loučí nadobro. "Ti, co kandidují, spíš pomýšlejí na to, co je čeká v příštích týdnech kampaně," řekl.

Další dlouholetý poslanec a šestka pražské kandidátky ODS Benda míní, že každá Sněmovna je o trochu horší než ta předchozí. "Měli jsme pocit, že nic horšího než Věci veřejné být nemůže, pak přišel Andrej Babiš, který nadával všem a stále. Takže to má sestupný trend, ale obávám se, že lépe už nebude," konstatoval. Ocenil však, že v úvodu volebního období "zdecimovaná" ODS se nenechala "dorazit" a vyšla z něj úspěšně.

Především pozitivní dojmy zůstanou Gazdíkovi, který je zlínským lídrem STAN. "Určitě to nebyly lehké roky, ale já na ně budu vzpomínat dobře," řekl. Je rád, že se i z opozice podařilo prosadit změnu jednacího řádu Sněmovny nebo registr smluv. Vzpomínat bude hlavně na některé slovní přestřelky. "V některých chvilkách to bylo vtipné, že jsem se při řízení schůze i zasmál," uvedl.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Marek Benda Jan Birke Jiří Dolejš Radek Vondráček (ANO) volby 2017 Marek Černoch

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

V ZOO Praha se narodil orangutan. Mládě se má čile k světu

V ZOO Praha se ve čtvrtek krátce po poledni narodil orangutan sumaterský. Jde o první mládě jedenáctileté samice Diri, která přišla na svět rovněž v pražské zoologické zahradě. Otcem je dvaadvacetiletý samec Pagy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy