Průzkum: ČSSD a lidovci nejvíc utahovali šrouby, liberální poslance má opozice a ANO

Praha - Liberální institut dnes zveřejnil výsledky analýzy, která zkoumala liberálnost českých politiků v uplynulém volebním období. V čele jsou František Laudát, Michal Kučera (oba TOP 09) a Miroslava Němcová (ODS). Naopak meti nejméně liberální patří Zdeněk Syblík, František Adámek (oba ČSSD) a Daniel Herman (KDU-ČSL).

Liberální institut hodnotil hlasování poslanců u tří desítek zákonů z pohledu dopadů na osobní svobody, státní regulace nebo daňové zatížení.

Laudátovo skóre vyšlo na 45 procent. "Ve Sněmovně není žádná liberální strana. Celkové výsledky jsou velmi pochmurné pro svobodu jednotlivce a volný trh," komentoval výsledky vedoucí projektu Martin Pánek. Na druhou stranu podle Pánka neexistuje ani poslanec, jenž by byl zcela neliberální. Syblík získal u autorů výzkumu hodnocení minus 67 procent.

Poslanci hnutí ANO získali ve zkoumání hlasování méně negativních bodů než ČSSD a KDU-ČSL, což podle Pánka potvrzuje, že hnutí je v podstatě opozicí ve vládě. Nejliberálnějším poslancem ANO byl ministr obrany Martin Stropnický. Podobně i KSČM měla podle zástupců institutu výhodu, že je v opozici a nemusela hlasovat pro vládní návrhy.

Související

Ilustrační foto

Index byrokracie: Průměrná firma v ČR stráví papírováním 223 hodin ročně

Průměrná malá firma v ČR vynaloží na účely byrokracie a papírování 223 hodin ročně. Vůči loňskému roku jde o zlepšení o čtyři hodiny. Vyplývá to Indexu byrokracie, který znázorňuje všechny známé povinnosti, které má typická malá firma během jednoho provozu v Česku. Index dnes představil Liberální institut, který jej připravuje.
Kancelář

Na stát pracujeme stále víc. Den daňové svobody v ČR je letos nejpozději za 20 let

Den daňové svobody nastane letos podle odhadů Liberálního institutu ve všech zemích OECD později. V Česku připadá právě na dnešek, což je kvůli pandemii koronaviru sice nejpozději za 20 let, v mnoha dalších zemích však bude ještě později. Například Francouzi si letos daňovou svobodu užijí zřejmě až v září, Finové a Belgičané asi v polovině srpna. K premiantům bude opět zřejmě patřit Jižní Korea, uvedl institut.

Více souvisejících

Liberální institut František Laudát Miroslava Němcová Daniel Herman Martin Stropnický koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy