Havlíček popírá, že Česku hrozí kvůli memorandu o lithiu arbitráž

Praha - Memorandum o možné těžbě lithia na Cínovci neznamená pro Česko závazky,. Dnes to řekl ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) v diskusi na facebooku televize Prima.

Odmítl tak varování šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nebo některých komunistických představitelů, že na základě memoranda hrozí ČR mezinárodní arbitráž. Havlíček i jeho strana čelí kvůli memorandu kritice, o dokumentu se zřejmě bude jednat v Parlamentu.

Memorandum o porozumění s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) podepsal Havlíček v pondělí. Dnes odmítl, že by dokument znamenal pro Česko hrozbu v případných mezinárodních soudních sporech o ochraně investic. Memorandum je podle Havlíčka nezávazné ujednání, ze kterého pro stát nevyplývají žádné závazky ani povinnosti. Text dokumentu byl konzultován s odborníky na mezinárodní právo z ministerstva průmyslu a obchodu i ministerstva financí, řekl. "Jsem si jistý, že formulace, které jsou v memorandu obsaženy, jsou z tohoto pohledu v uvozovkách neškodné," dodal Havlíček.

Ministr průmyslu také zopakoval, že podpisem memoranda hájil zájmy státu. "Bez memoranda by si firma s přednostním právem na těžební licenci mohla s lithiem dělat, co by chtěla," řekl. Už dříve Havlíček i další představitelé ČSSD uvedli, že dokumentem se dohodlo, že pokud se vůbec bude lithium těžit, tak se bude zpracovávat v ČR a že bude možné, aby do toho vstoupil český stát.

Podle Babiše by lithium, které se využívá při výrobě baterií, měl těžit státní podnik Diamo, ne soukromá firma. ČR se v memorandu zavazuje k ochraně investic, což může státu případně prohrát miliardovou arbitráž, uvedl šéf ANO. O hrozbě finančních ztrát z arbitráže dnes v diskusi na facebooku Primy hovořil i místopředseda KSČM Josef Skála.

Související

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Nákup Smartwings není podle Hamáčka na stole

Nákup Smartwings není podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na stole. Společnost by měla využít dostupné programy podpory, například kurzarbeitový program Antivirus, řekl dnes v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi (ČT). Také premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že firma zatím může čerpat z programů určených vládou pro pomoc firmám.
Exministr Jiří Havlíček

Exministr Jiří Havlíček by mohl šéfovat Úřadu práce, navrhla Maláčová. Babiš je proti

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) o novém generální řediteli Úřadu práce rozhodne příští týden. Nepotvrdila ani nevyvrátila informaci, že jím bude její stranický kolega a exministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Podle ministryně je jedním z uchazečů a její představy splňuje. Uvedla to dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Premiér Andrej Babiš pro ČT v telefonickém vyjádření uvedl, že by jmenování bývalého ministra bylo špatným vtipem.

Více souvisejících

Jiří Havlíček (ČSSD) těžba lithia

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Aktualizováno před 21 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 37 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 53 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy