Lithium bude řešit Senát. Mezi ČSSD a ANO pokračuje slovní přestřelka

Praha - Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec dnes uvedl, že s kauzou lithium nehodlá čekat na svolání mimořádné schůze Sněmovny. Sociální demokraté budou věc řešit už na středeční schůzi Senátu.

"Podpořím záměr zařadit ve středu na plénum Senátu bod týkající se záležitosti zamýšlené těžby lithia, a to zejména proto, aby se objasnila celá geneze této problematiky a projednal další možný vývoj," uvedl předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD).

"Vyvrátíme veškerá lživá obvinění hnutí ANO, veřejnost tak dostane možnost dozvědět se, kdo je skutečným viníkem," sdělil Chovanec k plánu na středeční debatu Senátu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedené Jiřím Havlíčkem (ČSSD), jehož ve spojitosti s kauzou kritizuje šéf hnutí ANO Andrej Babiš, podle ČSSD žádný problém kolem lithia nezavinilo. "Napravuje jen škody, které ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec napáchal," postavil se Chovanec za Havlíčka.

Obviňováním ČSSD a Havlíčka se podle Chovance Babiš pouze snaží vyvolat umělou kauzu, která má zakrýt jeho problémy. Chovanec také citoval z dopisu Brabce k plánovanému memorandu, ve kterém ministr uvádí, že dohoda je jedním ze správných kroků, které otvírají prostor ke spolupráci při těžbě lithiových rud, úpravě této suroviny i umístění zpracovatelských i finálních výrobních kapacit v Česku.

"Hnutí ANO šíří kolem těžby lithia spoustu lží a polopravd, proto považujeme za důležití probrat celou věc na parlamentní půdě," uvedl. "Zatímco Brabcovo ministerstvo, vedené ANO, v tichosti umetalo cestu k těžbě pro australskou firmu, Havlíček se snaží pro ČR zachránit, co se dá," uvedl na twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

Dnes Brabec zopakoval, že bez klíčového souhlasu ministerstva průmyslu by nemohl jeho úřad jakékoliv stanovisko vydat. "Z logiky věci totiž vyplývá, že MŽP má na starosti dopady těžby na životní prostředí, a ne strategii státu v oblasti využití nerostných surovin. Takže, pokud by opravdu ministr průmyslu chtěl kdykoliv v minulosti zásadně změnit dlouhodobou strategii státu k nerostnému bohatství, měl k tomu jedinečnou možnost při změně státní surovinové politiky, naposled letos v létě," uvedl v prohlášení. K podpisu memoranda nebyl podle něj žádný důvod a debaty v Senátu se rád zúčastní.

Související

ČEZ

ČEZ učiní rozhodnutí o těžbě a zpracování lithia v roce 2023

Rozhodnutí o komerčním využití lithia chce ČEZ učinit v roce 2023. Finální studie proveditelnosti by měla být hotová v květnu příštího roku. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Nové výzkumné centrum technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze tam zkoumá metodu získávání lithia.
ČEZ

ČEZ bude s EMH pokračovat v přípravě těžby lithia na Cínovci

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.

Více souvisejících

těžba lithia Milan Chovanec Jiří Havlíček (ČSSD) Andrej Babiš Senát ČR Richard Brabec (ANO) Bohuslav Sobotka Milan Štěch

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy