Sobotka se zastal Havlíčka kvůli lithiu. Babiš se prý pokouší odvést pozornost od svých problémů

Praha - Útok na ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) kvůli memorandu o lithiu s australskými těžaři je nekorektní. Před senátory to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia. Většina je na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese.

Sobotka dává současné dění do souvislosti s nadcházejícími volbami. Útok má odvést pozornost od problémů, které má předseda hnutí ANO Andrej Babiš, myslí si premiér.

Tvrzením Babiše, který memorandum označil mimo jiné za krádež od ČSSD za bílého dne, Sobotka nepřikládá žádnou váhu. Používá nepravdivé a lživé argumenty, uvedl.

Havlíček souhlasí, že otázka těžby lithia je zneužívána v předvolebním boji. "Je to sprostý útok na mě, na mnou řízené ministerstvo," řekl. Útok podle něho směřuje ze strany Babiše, hnutí ANO a komunistů, kteří k lithiu iniciovali svolání schůze Sněmovny. Pokusy o skandalizaci ukazují, jak jsou si tyto strany blízké a jak jim není nic cizí, tvrdil Havlíček. Podle něho musí být každému jasné, že bylo potřeba zakrýt kauzu Čapí hnízdo a Babišovo stíhání pro podezření z dotačního podvodu.

První kroky k průzkumu ložisek lithia firmou Geomet, kterou vlastní australská EMH, učinilo ministerstvo životního prostředí za ministrů ODS Pavla Drobila a Tomáše Chalupy a ANO Richarda Brabce, připomněl dnes Sobotka. Memorandum, které s EMH podepsal Havlíček, podle něj posiluje pozici státu.

Senátor za ANO Jaroslav Větrovský se tázal, proč memorandum, které nyní sociální demokraté bagatelizují, neprojednávala vláda. Lithium je podle něho odborný problém, ale politickým se stalo kvůli dokumentu podepsaném dva týdny před volbami právě bez posouzení ve vládě. Větrovec také popřel, že by ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) s memorandem souhlasil, jak tvrdí lídři ČSSD s poukazem na jeho dopis.

Geomet má právo na ložiska na Cínovci do roku 2025, do té doby tam nemůže nikdo jiný pracovat. Pokud by se záležitosti ujal státní podnik Diamo, mohl by provádět průzkum až od roku 2025.

Sobotka připomněl, že podle horního práva vytěžená surovina nepatří státu, ale těžaři. Stát tak nemá možnost ovlivnit využití suroviny. Memorandum je podle premiéra možná strategická změna, aby lithium bylo nejen získáváno, ale také zpracováváno v Česku. Dokument je právně nezávazný a nemůže zasahovat do práv, která vznikla v minulosti, dodal.

Vláda dnes odmítla návrh hnutí ANO memorandum zrušit. Přijala usnesení, aby se Havlíček zabýval možnostmi, jak by se stát mohl podílet na těžbě lithia.

Související

ČEZ

ČEZ učiní rozhodnutí o těžbě a zpracování lithia v roce 2023

Rozhodnutí o komerčním využití lithia chce ČEZ učinit v roce 2023. Finální studie proveditelnosti by měla být hotová v květnu příštího roku. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Nové výzkumné centrum technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze tam zkoumá metodu získávání lithia.
ČEZ

ČEZ bude s EMH pokračovat v přípravě těžby lithia na Cínovci

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.

Více souvisejících

těžba lithia Bohuslav Sobotka Jiří Havlíček (ČSSD) Andrej Babiš Richard Brabec (ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy