Ostuda ve Sněmovně, morální bahno. Všichni lídři jsou před volbami na prášky, spustil politik

Praha – Pondělní jednání Poslanecké sněmovny o lithiu trvalo dlouhých devět hodin. Někteří poslanci měli dost času, aby schůzi podrobně komentovali na sociálních sítích. Velice ostře se k jednání vyjadřoval například někdejší šéf poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Poslanci po devítihodinovém jednání požádali vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu, které podepsal s australskou těžařskou firmou European Metals Holdings krátce před parlamentními volbami ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Dolní komora, pro kterou to bylo poslední jednání, také uvedla, že lithium by měl v Česku těžit státní podnik. „Tak se současná Poslanecká sněmovna rozloučila s lidem pěknou ostudou. Plácání, osobní výpady, Babiš 'doflustroval' svého premiéra Sobotku. Skvělá ukázka všem, jak dopadnou, až půjdou po volbách s Babišem,“ spustil na sociálních sítích Laudát.

„O morálním bahně dnešního Česka svědčí nejen rostoucí preference Okamurova hnutí, ale i skutečnost, že dnešní schůzi vyprovokovali komunisti. Teď se bijí za národní suverenitu, jak tam také padlo. Ale jejich minulost je jasná. Největší bohatství naší země - uran - nechali vyplundrovat cizí mocnosti. Běžná námezdní síla byla pro budoucí okupanty málo, tak jim soudruzi do dolů poslali spisovatele, filosofy, architekty, básníky.... Asi aby vykovali nového socialistického člověka, A co nám soudruzi ze Sovětského svazu zanechali? Otrávenou spodní vodu z kyanidového loužení uranu, odkaliště, prázdnou kasu. Dříve narození si možná vzpomenou na průpovídku, jak jel vlak do Sovětského svazu z Československa a notoval si: uran zlato, uran, zlato... Když jel zpátky, už jen smutně blekotal: hov... za to, hov...za to.....“ nebral si servítky končící poslanec TOP 09

Poukazuje také na předvolební sliby šéfů politických stran. „Většina současných lídrů politických stran se dušuje, a kým po volbách nepůjde. Podle toho to vypadá, že vlastně nikdo z nich ve skutečnosti nechce vládnout. A od nadržené zbytku nás Pámbu ochraňuj. Proč tedy kandidují?“ kritizuje podobná prohlášení politik.

Kromě toho se pustil i do KDU-ČSL. „Vítězství Lidovců v nadcházejících volbách by mohlo pěkně zavařit českým penzistům. Mám-li brát doslova jejich heslo na tříkolce, která stála před Sněmovnou: 'Lithium na důchody'. KDU opět dokázala, že o věci vůbec, ale vůbec nic neví. Ale abych byl vstřícný, nejlepší by bylo, aby lidovci šli příkladem a nechali si platit penze z příjmů z lithia?“ uvedl na svém facebookovém profilu.

„Tak mně konečně došlo, proč ta dnešní úporná bitva o lithium. Celých 5% dnešní světové produkce se používá v lékařství. A víte na co? - uklidňující léky, antidepresiva. No a co máme v pátek v České republice? Volby přece. Skoro všichni lídři jsou na prášky. Potom se jim divte! Nepadnou jim do urny procenta a jdou se poroučet?“ rýpnul si politik, který v nadcházejících volbách již nekandiduje.

Přidal také faktickou poznámku z materiálů, které poslanci dostali. „Po kolapsu Teplického stratovulkánu před 320 milióny let proniklo těsně pod povrch žulové magma obohacené vodou, F, Li, SN, W, Nb, Ta, Sc. Vzniklo několik kupolovitých rudonosných těles, největší na Cínovci. V závěru magmatické krystalizace se Li spolu s Sn a W odmísily ze silikátové taveniny do vodného fluida. Přetlak fluid vyvolal explozivní drcení nadložních granitů. Fluida unikala směrem vzhůru a proměnila původní granity na greiseny (křemen +Li-slída). Není ta geologie fascinující? Já doteď myslel, že v Teplicích mají jenom Kuberu a Feriho a ejhle - i stratovulkán. (V geologické části bylo použito materiálu RNDr. Karla Breiter, DSc z Geologického ústavu AV ČR),“ citoval Laudát. Po skončení jednání pak dodal: „Tak dnes poslanci snad doposlancovali s lithiem a je čas vrátit se k trablům všedních dnů - Babiš a Faltýnek jsou spolu s dalšími obviněni v kauze Čapí hnízdo, případ informátora vulgo Bureše se vrátil na začátek, tudíž je zatím evidovaný, o korunových dluhopisech se už zase podivně mlčí, o kauze Agrotec se taky mlčí… Jelikož dnes bylo nejvíce skloňované slovo lithium, čekal jsem, že poslancům rozdávaná nadějně vyhlížející barevná tabulka je Mendělejevova periodická tabulka prvků. Nebyla. Místo floru tam bylo uvedeno Babiš, místo jodu Pastuchová, místo síry Faltýnek, atd, atd. Takže edukace poslanců se nekonala.“

A vzhledem k tomu, že se Laudát se Sněmovnou loučí, sbalili si už taky všechny své věci. „Tak jsem dnes, kromě počítačů, které vrátím, kompletně vyklidil poslaneckou kancelář. V nejbližších dnech požádám i o zrušení mailu a dalších záležitostí, abych konečně měl od různých individuí pokoj,“ dodal.

Související

ČEZ

ČEZ učiní rozhodnutí o těžbě a zpracování lithia v roce 2023

Rozhodnutí o komerčním využití lithia chce ČEZ učinit v roce 2023. Finální studie proveditelnosti by měla být hotová v květnu příštího roku. Novinářům to dnes řekl ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš v cementárně v Čížkovicích na Litoměřicku. Nové výzkumné centrum technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze tam zkoumá metodu získávání lithia.
ČEZ

ČEZ bude s EMH pokračovat v přípravě těžby lithia na Cínovci

Energetická společnost ČEZ bude s australskou společností European Metals Holdings (EMH) pokračovat v přípravě těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firma Severočeské doly ze skupiny ČEZ vstoupí do české firmy Geomet, která je dceřinou firmou EMH a je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V další fázi projektu, zhruba do roku 2023, se podle něj uskuteční nejrůznější testy horniny a postupu výroby. Budou provedeny mimo lokalitu, těžba zatím nezačne. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) označil dohodu za velký úspěch.

Více souvisejících

těžba lithia František Laudát Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 46 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy