Kulhánek může kandidovat na prezidenta, má dostatek podpisů od poslanců

Praha - Bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek má 23 podpisů poslanců ke své kandidatuře na Hrad. Za další prioritu označil dodržování ústavy a ústavních zvyklostí. Současné hlavě státu Miloši Zemanovi vystavil nehezké vysvědčení. Za Kulhánkem stojí miliardář Pavel Sehnal, předseda obnovené ODA.

Uchazeči o účast v lednových prezidentských volbách se musí prokázat podpisy 50.000 občanů, deseti senátorů nebo 20 poslanců.

Kulhánek ČTK řekl, že ministerstvu vnitra předal kandidátní listinu podepsanou 20 poslanci, v záloze má připraveny další tři podpisy. Podpořili ho prý poslanci z pěti až šesti stran. Shánět bude i další poslanecké podpisy. "Mám signály, že se další poslanci k tomu připojí, byť to není nezbytně nutné, protože já si myslím, že i ta politická podpora hraje poměrně důležitou roli," poznamenal. Do konce října by také chtěl sehnat 50 tisíc voličských podpisů, nyní jich má 35 tisíc. "I když je nepotřebujeme, reprezentuje to určitou podporu," řekl.

Pokud by byl zvolen, chtěl by, aby Česká republika hrála v Evropské unii důraznější roli. "Kromě toho bych chtěl, aby pro cizí státníky bylo ctí přijmout českého prezidenta, a nebylo třeba, abych se jim vnucoval," poznamenal. Dále by chtěl, aby se více mluvilo o lidech, kteří společnost živí, "kteří ráno v šest stojí u píchaček, kteří vědí, co je to třísměnný provoz".

Kulhánek chce v kampani objíždět především továrny, chystá billboardovou kampaň. Počítá s rozpočtem v rozsahu asi šesti nebo sedmi milionů korun, celou kampaň zaplatí Sehnal.

Kulhánek v září v rozhovoru ČTK řekl, že úlohu prezidenta považuje spíše za reprezentativní. Kdyby byl bývalý šéf Škody Auto na Pražský hrad zvolen, neuděloval by milosti a omezil by počet lidí oceněných státním vyznamenáním. Na zahraniční cesty by chtěl jezdit hlavně do okolních zemí a na západ od českých hranic. Zemanovi, kterého považuje za největšího soupeře, vystavil za část působení na Hradě trojku, za další "tučnou čtyřku".

Zapojení do struktur Evropské unie a NATO považuje za samozřejmé, i když vztah k Evropské komisi má negativní.

Související

Kandidáti na prezidenta. O jejich osudu se rozhodne u v pátek a v sobotu

VELKÝ PŘEHLED kandidátů na prezidenta: Kdo je kdo a co prozradili pro EuroZprávy.cz?

Už v pátek vypuknou volby, v nichž si Češi zvolí novou hlavu státu. Od července loňského roku vám proto server EuroZprávy.cz přinášel rozhovory s kandidáty na prezidenta. Pojďme se proto dnes podívat na devět kandidátů, kteří se poperou o vaše hlasy, a připomenout si ty nejzásadnější rozhovory a momenty, které se udály za poslední měsíce.

Více souvisejících

Vratislav Kulhánek prezidentské volby 2018 prezident čr ODA Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy