Experti: Bartoš a Okamura v debatách zabodovali. Unavený Babiš, agresivní Zaorálek

Praha - Specialisté na politickou komunikaci ocenili po čtvrtečních debatách v České televizi (ČT) a na Nově výkony šéfa Pirátů Ivana Bartoše a SPD Tomia Okamury. Naopak předseda ANO Andrej Babiš a volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek podle nich spíše propadli.

Předseda Institutu politického marketingu Karla Komínk řekl, že Okamura si v ČT dobře poradil s tím, že je z hlediska svých voličů na "nepřátelské půdě". "Možná právě proto k tomu přistoupil s nadhledem, který vyjadřoval určitou sebejistotu," uvedl.

Babiš naopak působil unaveně, možná proto že do pořadu přijel rovnou z duelu se Zaorálkem na Nově. Babišovy odpovědi podle Komínka obsahovaly řadu čísel, což vypadalo dobře a mělo zdůraznit expertní znalosti. "Ale celkově byl spíš slabší a po určité chvíli přešel do defenzivy, přestal se hlídat a hodně se mračil, vypadal naštvaný," uvedl.

Konzultanta pro politický marketing Martina Joachymstála zaujal výkon Bartoše. "Dostal se na slušnou řečnickou úroveň a dokázal odvrátit několik nepříjemných otázek," řekl. Celkově podle něj však v debatě lídrů deseti nejsilnějších stran podle výzkumů volebního potenciálu na ČT nikdo výrazně nevyčníval.

Joachymstál připomněl několik Zaorálkových útoků na Babiše, například v souvislosti s cenami másla a podnikáním šéfa ANO v zemědělství. "Ale Babiš tato klíčová témata zvládl dobře a Zaorálek na nich nic nezískal," míní. Jednoznačného vítěze v debatě vybrat nedokázal.

Komínka u Zaorálka zaujala gestikulace, která ho měla pravděpodobně odlišit od jeho předchůdce, premiéra Bohuslava Sobotky. "Možná chtěli nastavit protiváhu Sobotkovi v takovém lidštějším a energičtějším Zaorákovi," uvedl. Zarazilo ho však, že Zaorálek často zvedal ruce až nad ramena, což je vidět i v některých propagačních videích ČSSD. "To většinou vyjadřuje agresi, nepůsobí to úplně pozitivně," uvedl Komínek.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek podle Komínka působil v debatě ČT klidně, což souzní s historickým mottem lidovců "Klidná síla". Kompetentně působil i lídr STAN Jan Farský, šéf ODS Petr Fiala byl méně energický, ale jeho vystoupení odpovídalo chování univerzitního profesora, uvedl Komínek. Bartoš podle něj ukázal, že je kompetentní a místo ve Sněmovně si zaslouží.

Joachymstál míní, že u pořadu ČT se mohli voliči spíš utvrdit v tom, koho budou volit. Za částečně zvláštní považuje souboj lídrů koaličních stran na Nově plný útoků. "Aby ve finále z té hádky neprofitovaly spíše strany jako SPD nebo Piráti. Aby si voliči neřekli, že z Andreje Babiše se stal politik, u Lubomíra Zaorálka je to standardní, tak to nakonec hodí někomu, kdo nastolí pořádek, ať už SPD, nebo Piráti," konstatoval.

Politolog Stanislav Balík považuje formát, který ČT zvolila, za absolutně nešťastný. "Nazývalo se to debata, ale debata to vůbec nebyla. Bylo to odpovídání na otázky moderátora, když chtěli politici reagovat na sebe navzájem, tak se toho museli dožebrávat," řekl.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Ivan Bartoš (Piráti) Tomio Okamura Andrej Babiš Lubomír Zaorálek Česká televize TV Nova

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Sídlo EU

PŘEHLEDNĚ: Kam v Evropském parlamentu spadají vaši favorité u voleb?

Národní politické strany k volbám do Evropského parlamentu sice vypisují své vlastní kandidátní listiny pro jednu konkrétní zemi, v evropské instituci už ale poslanci nejsou organizováni podle státní, ale politické příslušnosti. V Evropském parlamentu tak existují politické strany a frakce, mezi nimiž rozdíl vysvětlíme v článku níže. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Americké zbraně na Moskvu nezaútočí, zdůraznil Biden

Spojenými státy poskytnuté zbraně nesmí Ukrajina použít k útoku na ruské hlavní město Moskvu, uvedl americký prezident Joe Biden ve čtvrtek. Kyjev s nimi sice může útočit na území Ruska, ale povolení ze strany Washingtonu má své omezení. 

včera

včera

včera

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

včera

včera

Španělsko se chce připojit k žalobě JAR v Haagu, která obviňuje Izrael z genocidy

Španělsko se chystá požádat Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) o povolení připojit se k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která obviňuje Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. Tento krok oznámil ve čtvrtek španělský ministr zahraničí José Manuel Albares, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy