Ministři, kteří mají utrum. Do Sněmovny se nedostala Marksová, Herman nebo Heger

Praha - Nové složení Poslanecké sněmovny je zajímavé hned ze dvou důvodů. Ukazuje, kdo z politiků si střihne svou poslaneckou premiéru, ale také pád několika známých tváří. Pojďme se podívat, které to jsou.

Michaela Marksová-Tominová

Ministryně práce a sociálních věcí je zřejmě nejvýraznější tváří, která ve Sněmovně končí. Zasloužila se o navýšení minimální mzdy i penzí, nyní si ale bude muset hledat nové zaměstnání. Voliči ji do Sněmovny neposlali.

Svou zásluhu na tom má zejména nízký výsledek ČSSD. Místo 50 mandátů dostala strana pouhých 15 a i přesto, že Marksová vévodila kandidátce v Libereckém kraji, strana tam nezískala ani jeden mandát. 

Marksová působila v polovině 90. let jako redaktorka časopisu Cosmopolitan a od roku 1997 byla ředitelkou pro styk s veřejností v obecně prospěšné společnosti Gender Studies. Od roku 2004 pak působila ve funkci ředitelky odboru rodinné politiky na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR a o dva roky později se stala zastupitelkou Městské části Praha 2.

Daniel Herman

Ministr kultury také opustí svůj resort i Sněmovnu. V Praze sice vedl kandidátku lidovců, voliči ale vykroužkovali starostu Prahy 7 Jana Čižinského. Více než jeden mandát ale KDU-ČSL v hlavním městě nezískala.

Herman byl do roku 2005 mluvčím České biskupské konference a poté pracoval na Lince pomoci v krizi při Policejním prezidiu České republiky. Pracoval také pro ministerstvo vnitra a na ministerstvu kultury a jako vedoucí kanceláře Jana Švejnara. V roce 2010 byl zvolen ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů.

Leoš Heger

Bývalý ministr zdravotnictví z řad TOP 09 kandidoval v Královéhradeckém kraji, kde strana nezískala žádný mandát. Lékař a vysokoškolský pedagog je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v polistopadové éře, do Sněmovny se už ale  také nepodívá.

Heger ve své funkci prosazoval reformní zákony, které reagovaly na aktuální situaci a rostoucí výdaje ve zdravotnictví, a kromě protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme se potýkal také s metanolovou kauzou. Ostatně je také strůjcem tehdejší prohibice. Nadále ale bude působit jako zastupitel Hradec Králové.

Marta Semelová

Výraznou tvář ztratila také KSČM. Byla sice lídryní KSČM v Praze, vlivem preferenčních hlasů ji ale přeskočil Jiří Dolejš. Během své poslanecké kariéry se ale postarala o několik kauz, tou poslední pořadu bylo vystoupení v pořadu Hyde park, kde pronesla několik kontroverzních výroků. Zpochybnila vynucené přiznání Milady Horákové v zinscenovaném procesu, invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa označila za internacionální pomoc a Vasila Biľaka nazvala významným politikem Československa.

Marek Ženíšek

První místopředseda TOP 09 také končí. Strana totiž neuspěla ani v Plzeňském kraji. Bývalý lidovec začal v roce 2007 působit na ministerstvu spravedlnosti a byl také členem Rady vlády pro národnostní menšiny. V roce 2012 byl jmenován prvním náměstkem ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Nyní mu ale nezůstala žádná politická funkce.

Ivan Gabal

KDU-ČSL nedostala ani jeden hlas ve Středočeském kraji a do Sněmovny se tak nevrátí ani sociolog a jeden ze zakladatelů Občanského fóra. Gabal působil také jako vedoucí oddělení politické analýzy Kanceláře prezidenta republiky a byl vedoucím volební kampaně Občanského hnutí.

Milan Urban

ČSSD přišla i o bývalého ministra průmyslu a obchodu. Ten se sice díky preferenčním hlasům ve Středočeském kraji dostal na třetí místo, strana zde ale získala jen dva mandáty.

Související

Více souvisejících

Volby volby 2017 Michaela Marksová-Tominová Daniel Herman Leoš Heger Marta Semelová Marek Ženíšek (TOP 09) Ivan Gabal Milan Urban

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy