Populistický vítěz voleb Babiš uspěl i přes skandály, teď ale nemá s kým jednat o koalici, píše Bloomberg

Praha - Tři dny po ukončení českých podzimních voleb stále není klid ani v zahraničním tisku, který se živě zajímá o situaci v České republice. Tentokrát Bloomberg s Associated Press zkoumají, jak vzniká vládnoucí koalice v Praze. Největší zájem pak budí fakt, že absolutní vítěz voleb má problémy najít partnery.

Miliardář a byznysmen Andrej Babiš byl už druhým nejbohatším muže České republiky, nyní si však připíše i prvenství, protože bude pravděpodobně nejmocnějším politikem, a to i přes skandály ohledně podvodu a zneužití finančních dotací. Má však před sebou velký problém, jeho potenciální koaliční partneři raději dávají přednost opozici, někteří by ho chtěli vidět i ve vězení a bez váhání znovu odhlasují jeho vydání k trestnímu vyšetřování.

Pondělní jednání mu nevyšla příliš slavně. Jeho předchozí koaliční partneři, sociální demokraté (ČSSD) a lidovci (KDU-ČSL), odmítli další spolupráci, stejně tak občanští demokraté (ODS), kteří překvapivě skončili druzí. Všechny tři strany tvrdily, že jim vadí nejasnost kolem podvodného jednání Babiše, který měla teď vyšetřit policie.

"Český Berlusconi" nebo také "český Trump", jak píší v zahraničí, má teď jediného spojence, a to prezidenta Miloše Zemana. ten již dříve potvrdil, že začátkem příštího týdne předá Andreji Babišovi mandát a prověří ho sestavením nové vlády, problém je, že lídr ANO má teď problém sehnat někoho, kdo by vedle něj usedl.

Babišovi skandály tak neodradily voliče, ale partnery rozhodně ano. Největší pozornost budí aféra kolem jeho areálu Čapí hnízdo. Zde měl politik zneužít 2 miliony eur z evropských dotací ke svým soukromým účelům, přitom peníze měly sloužit pro podporu malých a středních podniků, kam jeho impérium Agrofert rozhodně nezapadá.

Bloomberg si také všímá toho, že Babiš stále neočistil své jméno od kauzy, ve které měl údajně spolupracovat s StB. V zahraničí také píší o tom, že Češi stále brojí proti komunistům ve vládě, ale nevadí jim zvolit si za premiéra člověka, jehož minulost je nejasná a kdo možná spolupracoval jako udavač s tajnou službou.

V sázce je také otázka, jak se Andrej Babiš vlastně dostal ke svému bohatství. Podle Forbes má momentálně majetek v hodnotě 4,1 miliard dolarů, což ho činí bohatšího než je americký prezident Donald Trump. Kontroverzi pak vyvolává i fakt, že Babiš je majitelem vlivných novin a nakladatelství a má tak všechny prostředky k tomu, aby ovlivnil veřejné mínění.

Babiš se výrazně prosadil v politice v roce 2013, kdy jeho hnutí ANO slibovalo zatočení s korupcí ve vládě. Jeho citát "všichni kradou" se stalo mezi voliči velmi oblíbeným, stejně tak jako slib, že sníží daně na pivu. Pro národ milovníků zlatavého moku to byla trefa do černého. Na mezinárodní úrovni se zase opřel tvrdě do Evropské unie a řekl jasné "ne" přijímání eura.

Svět i Česká republika nyní sledují, jakou taktiku nakonec Babiš zvolí při sestavování vlády. Zemědělský a mediální baron odmítl spolupráci s anti-muslimskou SPD nebo komunisty, na výběr mu tam však mnoho stran už nezbývá. V sázce je také otázka, zda ho nová Sněmovna nezbaví opět imunity a nevydá ho policistům k vyšetřování.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš volby 2017 koalice

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 42 minutami

Aktualizováno před 49 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy