Rýsuje se koalice SPD a ANO? Okamura může být místopředsedou Sněmovny

Praha - Tomio Okamura dnes dorazil na na jednání se zástupci hnutí ANO, které o víkendu ve sněmovních volbách drtivě zvítězilo. Lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se může stát místopředsedou Sněmovny, jak požaduje.

Okamura zopakoval, že vzhledem k výsledkům voleb SPD respektuje právo hnutí ANO na předsedu Sněmovny. "Principiálně chceme ctít systém poměrného zastoupení, z tohoto pohledu volební výsledek SPD odpovídá tomu, aby měli člověka ve vedení Sněmovny," řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Jaký to bude kandidát, to už je na zodpovědnosti SPD, dodal Vondráček. "Nebudeme zasahovat do vnitřního jednání, takže bude-li jejich kandidátem pak Okamura, tak to bude pan Okamura," konstatoval.

Dnešní rozhovory ANO a SPD se podle Faltýnka týkala složení orgánů Sněmovny a programových průniků. "Před volbami jsme dali jasné stanovisko, že s SPD a KSČM do vlády nepůjdeme, na tom trváme. O vládě nebo podpoře vlády jsme se vůbec nebavili," řekl Faltýnek. Prioritou podle Radka Vondráčka, kandidáta na šéfa Sněmovny, je, aby ustavující schůze měla hladký průběh, rozhovory o vládě by v tomto smyslu předbíhaly aktuálnímu dění a problémům.

SPD je prvním subjektem, se kterým ANO zahájilo druhé kolo povolebních jednání. Mluvit dnes chce o programových prioritách, SPD hovoří o reformě systému sociálních dávek či o zrušení Senátu. Hnutí ANO zatím koaliční spolupráci s SPD vylučuje. Okamura řekl, že by ale byl rád ve vládě, protože by to usnadnilo prosazení programu. 

"O koalici jsme se dnes nebavili, pro nás není v tuto chvíli ani téma podpora menšinové vlády," uvedl dnes Okamura. Za posun označil debatu o prosazení zákona o referendu. "Bylo nám řečeno, že určitě, chtějí zákon podpořit. Je potřeba se bavit o parametrech, bylo nám řečeno i Andrejem Babišem, že jejich představa kvóta pro vyvolání je vyšší. Představuje si je vyšší než 250.000 lidí, což je víc, než byl vládní návrh, s tím nesouhlasíme," uvedl. Důležitý je podle něj souhlas s přípravou normy. Připomenul, že slib dostal i od KSČM, takže k prosazení zákona zbývá SPD získat pět poslanců.

Později Okamura řekl, že s ANO nenachází shodu na tom, aby se podle zákona mohlo uskutečnit i všelidové hlasování o vystoupení Česka z Evropské unie. "O tom hovořil (předseda ANO) Andrej Babiš, že se mu to nelíbí," uvedl šéf SPD. Hnutí ANO podle něho pokládá možnost takového referenda za zásadní problém, což ho prý překvapuje. Rozdílný názor mají obě hnutí podle Okamury také na návrh SPD na zrušení Senátu jako zbytečné instituce. ANO podle něho nepovažuje záměr za aktuální. "My ho za aktuální považujeme," řekl Okamura.

ANO je podle něj ochotno pracovat i na omezení udělování azylu muslimům. "Třetí bod, zákaz propagace džihádu a práva šaría, tam se zamysleli. Máme z toho dojem, že bychom to mohli legislativně posunout," uvedl. Dalšími tématy, která SPD a ANO podle Okamury spojují, je zásadní změna systému exekucí a pomoc lidem v dluhové pasti. Značnou podporu viděl Okamura ze strany ANO v tématu přesunu státní podpory k pracujícím rodinám od těch, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci.

S prezidentským kandidátem Okamura počká do konce lhůty pro podání kandidatury, která je 7. listopadu. Podporu dá SPD jen tomu, kdo bude naplňovat její program. Pokud nikdo takový nebude, zváží vlastního kandidáta. Okamura přitom nechtěl potvrdit ani vyloučit, že by kandidátem mohl být on sám. Faltýnek řekl, že osobně podpoří v prezidentské volbě současnou hlavu státu Miloše Zemana.

Související

Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie (SPD) Hnutí ANO koaliční vyjednávání Poslanecká sněmovna Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy