Nervozita v KSČM: Volba šéfa poslanců nebyla bez potíží. Strana chce křeslo místopředsedy Sněmovny

Praha - Sněmovní klub KSČM povede dál Pavel Kováčik. Dalšími navrženými byli Leo Luzar a Zdeněk Ondráček. Patnáctka poslanců o vedení klubu jednala už v pondělí, z hlasování ale předseda nevzešel. Ani dnes nebyla debata klidná. Komunisté budou s hnutím ANO podruhé jednat příští úterý, žádat budou křeslo místopředsedy Sněmovny.

Sněmovní klub KSČM se po víkendových volbách zmenšil z 33 na 15 poslanců. Klub se sešel po jednání výkonného výboru strany a rozhodl o svém šéfovi v tajné volbě.

Odpoledne bude v budově KSČM v ulici Politických vězňů o příčinách volebního debaklu jednat široké vedení strany. Očekává se, že vyzve základní organizace, aby se vyjádřily k tomu, zda má stranu i po něm vést dosavadní předseda Vojtěch Filip. Ten v pondělí nevyloučil úvahy o tom, že by v čele strany skončil. Komunisté letos ve volbách dosáhli nejhoršího výsledku od vzniku strany.

O podpoře případné menšinové vlády dnes širší vedení strany hlasovat nebude, řekl Filip. Uvedl ale, že by chtěl získat mandát pro další vyjednávání. Dal by přednost tomu, aby o dalších krocích mohl rozhodovat výkonný výbor strany, nikoli celé širší vedení strany.

O možnosti menšinové vlády dnes mluvil předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš. "Dalo se to čekat potom, co absolvoval první kolo jednání s představiteli jednotlivých politických stran, které se vymezovaly tak, že (do vlády) nechtějí. A to přestože mohou těžko mluvit o jakémsi morálním profilu," uvedl Filip s poukazem na historii ODS či TOP 09.

"Nechám to na diskusi v jednotlivých regionech, protože to není vůbec jednoduchá otázka," uvedl Filip na dotaz, zda by KSČM podpořila takový menšinový kabinet.

Na úterním jednání budou komunisté podle Filipa, který byl místopředsedou Sněmovny v dosavadním volebním období, "velmi konkrétní". Přijdou s návrhy na obsazení vedení Sněmovny a jednotlivých výborů.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM Pavel Kováčik Vojtěch Filip (KSČM)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy