Může prezident klesnout do ještě větších výkalů? Kalousek, Schwarzenberg, Herman a další komentují státní vyznamenání. A je to drsné

Praha - Seznam lidí, kteří na Pražském hradě v sobotu převzali vyznamenání, vyvolal hodně rozporuplné reakce.. Politikům, komentátorům a dalším osobnostem společenského života se nelíbí například ocenění novináře Petra Žantovského nebo německého exkancléře Gerharda Schrödera. Prezidenta Miloše Zemana za jeho výběr rozhodně nešetří.

„Nesouhlasím s politikou M. Zemana, proto jsem se na Hrad omluvil. Vznik ČSR jsem si připomněl na Vítkově, večer pak na Koncertě pro republiku,“ uvedl na sociálních sítích dosluhující ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Co mě na metálech na Hradě 28. října přijde nejšílenější, je ten ďábelský mix. Ten z toho dělá absurditu, relativitu, ano-ne, směšnost,“ povzdechl si novinář a komentátor Martin Fendrych. Na jeho slova zareagoval také předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „To je cynický účel - zamíchat mravné a nemravné, zamlžit a zrelativizovat minulost. Tím se připravuje podobná budoucnost. Ví, proč to dělá,“ uvedl Kalousek na twitteru.

„Pan prezident vyznamenal Řádem bílého lva, naším nejvyšším vyznamenáním, bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera. Zajisté významného německého sociálně demokratického politika. Přiznejme mu, že v Německu provedl nutné reformy, které prospěly německému hospodářství. Nicméně mi nejsou, na rozdíl od jiných německých státníků, kteří se opravdu o náš stát zasloužili, známy jeho zásluhy o český stát, za které toto významné vyznamenání dostal. Ovšem Schröder je dnes předsedou správní rady největší ruské ropné společnosti Rosněft. Tudíž se zde objevuje podezření, jestli byl vyznamenán bývalý německý kancléř, nebo nynější předseda správní rady Rosněftu. Já mám takové tušení, že tím pravým důvodem je spíše to druhé,“ připomněl v souvislosti s oceněním německého expolitika čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Vyznamenaní, až na pár výjimek (většinou in memoriam), jsou odrazem osobnosti pana prezidenta. Skvělá reprezentace!“ rýpnul si na sociálních sítích politický geograf Michael Romancov.

„Jestli je Petr Žantovský novinář a pedagog - tak jsou noviny, televize, rádia a weby plné metařů, topičů a popelářů,“ komentoval jednoho z oceněných sportovní komentátor a novinář Robert Záruba.

„Vyznamenání 'zasloužil se o stát' špatně chápete. U konspirátorů jako je Petr Žantovský je tím myšleno o ten ruský, samozřejmě,“ nebral si servítky Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty.

„Petr Žantovský? Petr Žantovský?! Prezident asi může klesnout do ještě větších výkalů, ale teď mě teda nenapadá, jak,“ přisadil si novinář a bývalý mluvčí prezidenta Václava Klause Tomáš Klvaňa.

„To se až srdce svírá. Skvělí lidé, české vzory, jsou ve Vladislavském sále rukojmím Petra Žantovského a jiných, za něž se stydím,“ nešetřil kritikou producent a prezidentský kandidát Michal Horáček.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman státní vyznamenání Miroslav Kalousek Karel Schwarzenberg Daniel Herman Robert Záruba Jakub Janda (Evropské hodnoty) Tomáš Klvaňa Michal Horáček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy