Odposlechy Nečasové jsou nezákonné, otočila soudkyně Králová

Praha - Odposlechy, o něž se opírá obžaloba v případu tzv. trafik pro poslance, označila soudkyně Helena Králová za nezákonné. Státní zástupci je tak nemohli předestřít exministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, který má v případu postavení svědka.

V kauze, která v roce 2013 přispěla k pádu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS), čelí vedle Nečase obvinění také jeho současná žena Jana (dříve Nagyová) a bývalý náměstek ministerstva zemědělství Roman Boček. Oba podle obžaloby Nečase v roce 2012 navedli k podplacení poslaneckých "rebelů" Ivana Fuksy, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra lukrativními funkcemi výměnou za to, že se vzdají mandátů a umožní přijetí vládního daňového balíčku.

Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Králová, která čelí kárné žalobě v souvislosti se svým rozhodováním v jiné kauze Nečasové, dnes prohlásila odposlechy za nezákonné po několikavteřinové tiché poradě svého senátu. Reagovala tak na námitku jednoho z obhájců Adama Černého, který se bránil tomu, aby státní zástupce přečetl vypovídajícímu svědkovi Kalouskovi textovou zprávu bývalého poslance Fuksy.

Právník stručně argumentoval tím, že odposlechy povolil místně nepříslušný soud a také že žádosti o odposlechy nebyly dostatečně odůvodněné. Králová mu dala za pravdu, a státní zástupce tak v rozporování Kalouskovy výpovědi nemohl pokračovat. "Nechápu to. Počkáme si na odůvodnění," uvedl žalobce Rostislav Bajger při odchodu ze soudní síně.

Kalousek v dnešní výpovědi podpořil tvrzení obhajoby, že místa ve vedení Českého Aeroholdingu a Čepra nabídl Fuksovi a Šnajdrovi on sám, a to až poté, co se vzdali mandátu - tedy nikoliv premiér Nečas před složením jejich poslanecké funkce.

"Fuksovi jsem nabídl místo v představenstvu Aeroholdingu v době, kdy jsme chtěli zachránit České aerolinie. Ministerstvo financí chtělo rozšířit představenstvo o věrohodného zástupce státu, mně se ta myšlenka líbila, ale neměl jsem vhodnou osobu. Když se inženýr Fuksa vzdal mandátu, tak jsem tu vhodnou osobu měl. Svého času to byl můj první náměstek na financích, lepšího člověka bych k tomuto účelu nenašel," řekl.

Ohledně Šnajdra uvedl, že pro pozici předsedy dozorčí rady Čepra měl dostatečné předpoklady, protože měl zkušenosti z exekutivy, byl náměstkem na ministerstvu zdravotnictví a dlouhá léta stál v čele VZP. Na přímou otázku soudkyně, zda jim funkce nenabídl předtím, než se vzdali mandátu, odpověděl "ne, bylo to poté, co se vzdali mandátu a byli volní na pracovním trhu".

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Petr Nečas soudy Praha Ivan Fuksa Helena Králová (soudkyně) Jana Nagyová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy