V Praze se sejdou evropské protimigrační strany, přijede Le Penová i Wilders

Praha – V české metropoli se sejdou představitelé evropských protimigračních stran. Budou hledat nový model spolupráce. Strany, které se sjezdu zúčastní, společně tvoří frakci Evropa národů a svobody (ENF) v Evropském parlamentu. Spojuje je skepse vůči evropské integraci, nacionalismus a odpor proti migraci.

Setkání, kterého se zúčastní například šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová a nizozemský odpůrce islámu Geert Wilders, se bude konat v polovině prosince,informoval dnes předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura.

„Bude se mluvit o novém modelu evropské spolupráce - co nejužší spolupráce suverénních zemí bez diktátu Bruselu na základě vzájemné výhodnosti," popsal Okamura akci, na kterou dnes upozornil web Aktuálně.cz.

Vedle Le Penové a Wilderse přijede do Prahy předseda italské Ligy Severu Matteo Salvini a zástupci Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Účast šéfa rakouských Svobodných Heinze-Christiana Stracheho podle Okamury není jistá kvůli jednání o vytvoření vlády. Na konferenci dorazí i zástupci frakce ENF z Rumunska, Polska, Belgie nebo Británie.

Okamurova SPD poukázala na dobré vztahy s podobně orientovanými stranami již dříve. Le Penová například podpořila hnutí před parlamentními volbami, které se v Česku konaly před několika týdny.

Pro akci je rezervován sál s tisícovkou míst a jeho kapacita je již naplněna, uvedl Okamura. Konference bude dvoudenní, začne v pátek 15. prosince. Hlavní program se odehraje v sobotu. Nejprve je v plánu interní jednání frakce ENF. Odpolední část setkání pak bude otevřena pouze pro zvané členy a příznivce stran sdružených v ENF.

Související

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".
Tomio Okamura

Okamura zůstavá nadále předsedou opozičního hnutí SPD

Tomio Okamura zůstane nadále předsedou opozičního hnutí SPD poté, co na celostátní konferenci získal 195 hlasů z 216 odevzdaných hlasů. Neměl žádného protikandidáta. Tuto informaci oznámil šéf volební komise Tomáš Doležal na konferenci. Delegáti budou ještě volit zbývající čtyři členy předsednictva, a výsledky budou oznámeny před 17:00.

Více souvisejících

Tomio Okamura Svoboda a přímá demokracie (SPD) Marine Le Pen Národní fronta (NF) (Marine Le Penové) Geert Wilders (PVV - Strana pro svobodu) Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy