Ministerstvo vnitra musí podle soudu reagovat na chyby odhalené u voleb

Brno - Ministerstvo vnitra i zákonodárce musí reagovat na chyby ve volbách, které odhalil Nejvyšší správní soud při přezkumu volebních výsledků ODS v polovině Středočeského kraje.

Při vyhlášení rozhodnutí to dnes řekl předseda senátu Tomáš Langášek. Nejvyšší správní soud dnes po přepočtu preferenčních hlasů rozhodl, že mandát poslance namísto Petra Bendla získal Martin Kupka.

Langášek upozornil na budoucí rizika. "Pokud se nic nezmění na zákonodárné a exekutivní úrovni, bude hrozit, že soud bude muset ověřovat výsledky voleb ve větším rozsahu, což by mohlo vést k paralyzování při ustanovování orgánů. Nejvyšší správní soud by také mohl sáhnout ke zneplatnění více kandidátů nebo voleb jako celku," zdůraznil soudce.

Pochybení vznikla tím, že volební komise nezapočítaly preferenční hlasy pro kandidáty na druhé straně volebního lístku, kde byl i Kupka, ale také někdy omylem započetly preferenční hlasy prvním kandidátům, přestože volič na lístku nikoho nekroužkoval.

Soud kontroloval přes 900 volebních okrsků. Skoro u 200 z nich zjistil pochybení, u stovky to byly chyby nepřičtení hlasů u kandidátů na druhé straně volebního lístku. Celkem soud zjistil chyby u 2800 preferenčních hlasů. Odhalil také to, že ODS získala navíc 14 hlasů, což ale není podle soudu nijak zásadní počet.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 soudy Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy