Legitimita voleb v ohrožení? Ukázaly se některé zásadní problémy, říká pro EZ politolog

Praha - Nejvyšší správní soud (NSS) při přepočítávání preferenčních hlasů v polovině Středočeského kraje zjistil, že poslanecký mandát za ODS ve Středočeském kraji získal starosta obce Líbeznice Martin Kupka. Ten ve Sněmovně nahradí díky kroužkům Petra Bendla, který byl čtvrtý na kandidátce. Podobně masivní přepočítávání hlasů ještě nikdy neproběhlo, říká pro EuroZprávy.cz politolog Roman Chytilek.

Špatný přepočet vznikl kvůli tomu, že Kupkovo jméno bylo na 31. pozici na druhé straně volebního lístku a některé komise jeho kroužky nezapočítaly. Soud zjistil pochybení bezmála v 200 okrscích, ve stovce to bylo u kandidátů na zadní straně volebního lístku. Soud také zjistil, že ODS měla dostat o 14 hlasů méně, ale podle něj to nebylo nic zásadního a rozložení sil ve Sněmovně se tím nezmění.

„Podobně masivní přepočítávání hlasů ještě nikdy neproběhlo. Soudy ale už několikrát do výsledků voleb významně vstoupily, NSS například v roce 2004 zrušil výsledek senátních voleb v jednom pražském obvodu kvůli nekalé kampani (toto rozhodnutí později revokoval Ústavní soud) nebo v roce 2006 zrušil Krajský soud v Brně výsledky voleb v jedné městské části, protože část hlasovacích lístků byla bez úředního razítka," připomíná pro server EuroZprávy.cz politolog Roman Chytilek z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Předseda středočeské ODS Jan Skopeček varoval, že zjištěné chyby ohrožují legitimitu voleb. Podle Chytilka ale situace tak dramatická není. „Legitimitu voleb pravděpodobně zjištěné nedostatky neohrozí, protože NSS postupoval v tomto případě s velkým citem pro volební spravedlnost. Spíš vynesou do popředí problematiku preferenčního hlasování,“ vysvětluje pro EuroZprávy.cz politolog.

Případ ve Středočeském kraji ale podle něj ukázal, že volební komise nejsou dostatečně proškoleny v tom, jak preferenční hlasy sčítat, což se ukázalo v tom, že některé komise automaticky přiznávaly preferenční hlasy prvním kandidátům, i když jim je voliči neudělili.

To, že problémy mohou vznikat právě na straně volebních komisích, naznačil i Český statistický úřad (ČSÚ). „Výsledky hlasování sčítají okrskové volební komise, jejichž činnost není v gesci ČSÚ. Komise, jejichž členy mohou nominovat kandidující subjekty, vyhotovují zápis o průběhu a výsledku hlasování. Je jejich odpovědností, aby správně spočítaly a zapsaly zjištěné údaje, což členové komisí stvrzují svými podpisy na zápisech,“ uvedla pro EuroZprávy.cz mluvčí úřadu Petra Báčová.

Tyto zápisy jsou podle ní následně předány Českému statistickému úřadu. „Ten může kontrolovat pouze formální náležitosti těchto dokumentů. Nemá přístup k samotným hlasovacím lístkům ani další volební dokumentaci,“ uvedla pro EuroZprávy.cz mluvčí ČSÚ.

Chtilek poukazuje také na to, že velmi záleží na podobě volebního lístku a že kandidáti na jeho druhé straně mohou být znevýhodněni, což ukázal právě případ poslance Kupky. Soud už proto doporučil, aby se netiskly volební lístky na obě strany.

Podle původních výsledků se za ODS ve Středočeském kraji dostali do Sněmovny Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar a Petr Bendl, kteří byli v čele kandidátky. Kupkovi mandát těsně unikl. Původně získal 4168 preferenčních hlasů, což bylo více než Vrecionová a Munzar. Na zvolení to ale nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů. Při kontrole soudu ale získal preferenčních hlasů více, takže mandát dostal namísto Bendla.

Související

Poslanecká sněmovna

ANO by bez d´Hondtovy metody mělo v roce 2017 o 15 křesel méně

Kdyby d'Hondtova metoda, kterou zrušil Ústavní soud, nebyla použita ve sněmovních volbách v roce 2017, přišlo by vládní hnutí ANO o 15 mandátů. Místo nynějších 78 křesel by jich v dolní komoře mělo 63. Současná koalice ANO a ČSSD s podporou komunistů by pak neměla většinu. Disponovala by 96 hlasy, nyní jich má 108. Vyplývá to z přepočtu, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).
ODS, ilustrační foto

ODS hrozí pokuta za předvolební kampaň v roce 2017

Občanským demokratům hrozí za chyby ve vyúčtování kampaně před sněmovními volbami v roce 2017 až půlmilionová pokuta. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí našel celkem 12 nedostatků, zároveň ale uvedl, že nešlo o černé financování.

Více souvisejících

volby 2017 Roman Chytilek (politolog) Martin Kupka (ODS) Nejvyšší správní soud ODS Středočeský kraj Petr Bendl čsú

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy