Ďábelská koalice, nepolíbili jsme prsten. Kvůli nezvolení Fialy padají ostrá slova

Praha - Někteří politici dnes kritizovali nezvolení předsedy ODS Petra Fialy místopředsedou Sněmovny. Popírá to podle nich mimo jiné zásadu poměrného zastoupení v orgánech dolní komory.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura soudí, že Fiala nedostal hlasy od hnutí ANO a SPD a od KSČM. "Nepolíbili jsme prsten, tak jsme místo nedostali," prohlásil Stanjura.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil za pokrytectví a neférovost, že zástupce druhé nejsilnější strany nebyl do vedení Sněmovny zvolen. "Tady chybí absolutně jakákoli velkorysost, tady se jenom demonstruje síla," přidal se ke kritikům šéf frakce STAN Jan Farský.

Podle předsedy frakce KDU-ČSL Jana Bartoška vzniká v dolní komoře hlasovací mašina ANO, SPD a KSČM. "Pro mě osobně je to koalice lži," řekl. Rovněž podle předsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky lze dovodit, že funguje "ďábelská koalice".

"Já za sebe říkám, že budu apelovat na svoje kolegy na klubu, abychom podpořili Petra Fialu na tuto pozici," prohlásil v reakci místropředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik navíc vzkázal, že on Fialu v prvním i druhém kole volil. "Pan kolega Fiala zvolen podle mého soudu, nebo kandidát ODS podle mého soudu zvolen bude," dodal.

"Nejsme domluveni na žádném bloku," odmítl úvahy o hlasovacím spojenectví ANO, SPD a KSČM předseda SPD Tomio Okamura. Vyslovil se pro poměrné zastoupení. Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyjádřil lítost nad tím, že Fiala zvolen nebyl. Uvedl, že Piráti pro něj hlasovali.

Fiala obdržel ve druhém kole volby 85 ze 191 odevzdaných hlasů. V prvním kole dostal ještě o dva hlasy méně. V prvním kole poslanci zvolili do místopředsednických funkcí Vojtěcha Pikala (Piráti), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Jana Hamáčka (ČSSD) a Okamuru. Do druhé volby budou moci kluby překládat návrhy nových kandidátů. Lhůta pro jejich podávání bude vyhlášena na základě dohody frakcí.

"Fiala bude znovu kandidovat na funkci místopředsedy Sněmovny. Má podporu Demokratického bloku ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09," řekl Stanjura.

Související

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.
Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Poslanecká sněmovna Zbyněk Stanjura Demokratický blok Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Pavel Kováčik Česká pirátská strana Tomio Okamura

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy