Schwarzenberg: S ODS jsem se vždy pral, Klausové mě nenáviděli. Ale tohle je ubohost

Praha - Šéf ODS Petr Fiala dnes jako jediný nominant nebyl zvolen do vedení Poslanecké sněmovny. A to přesto, že občanští demokraté ve volbách skončili druzí. Podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je to ubohost.

„Po celý můj politický život v České republice jsem se, po pravdě řečeno, s ODS pral. Václav Klaus starší i mladší mě kvůli tomu pochopitelně nenáviděli,“přiznal Karel Schwarzenberg.

Dnešní dění je ale podle něj mnohem horší. „Co se ale dnes odehrálo ve Sněmovně, svědčí o ubohosti velké části nově zvolené dolní komory Parlamentu. Neboť ODS, přiznejme, ve volbách uspěla a má druhý nejsilnější poslanecký klub,“ připomněl volební výsledek čestný předseda TOP 09.

Ani přesto nebyl kandidát občanské demokracie zvolen místopředsedou Sněmovny. „Do vedení Sněmovny byli zvoleni zástupci komunistů, okamurovců i pirátů, ale vážený předseda, universitní profesor Petr Fiala zvolen nebyl. Svědčí to o naprosté ztrátě politické kultury,“ nebere si servítky Schwarzenberg.

Dodává, že druhý nejsilnější poslanecký klub má nepochybně mít ve vedení Sněmovny své zastoupení. „Nová většina ve Sněmovně, tedy ANO, SPD a komunisté, nemá úctu k demokratickým zásadám a pravidlům. Máme se tedy opravdu ještě na co těšit, naši noví poslanci se krásně předvedli,“ dodal.

Podobně mluví o prezidentský kandidát Michal Horáček. „Funkce v PSP se začínají plnit poslanci za KSČM a SPD. Jedna strana je založena na nenávisti k demokracii, druha svou politiku založila na komerčním nacionalismu a kapitalizaci strachu. Přesto věřím, že jim nedovolíme příliš. Ceremoniální důstojnost prezidenta stačit nebude,“ uvedl na sociálních sítích Horáček.

Související

Karel Schwarzenberg

Rakousko se rozloučilo s Karelem Schwarzenbergem

Karel Schwarzenberg byl významnou postavou, vlastencem a Evropanem, prohlásil vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn během dnešního pohřbu bývalého českého ministra zahraničí. Uvedla to rakouská média.

Více souvisejících

Karel Schwarzenberg Michal Horáček Petr Fiala (ODS) ODS Demokratický blok Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy