Kalousek byl příliš agresivní. Bělobrádek odmítl fuzi, opatrná je i ODS

Praha - Na sněmu TOP 09 v Praze je dnes přítomen i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Vyslovil se pro to, aby spolu obě strany hovořily a nevzkazovaly si věci přes média. O "jistých jemných úderech", které obdržela před volbami od předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska ODS mluvil i její předseda Petr Fiala.

"Já jsem nepřijel jako Miroslav Kalousek si do vás cinknout jako on na našem sněmu," poznamenal v úvodu Bělobrádek. "Já se domnívám, že v minulých letech i v Poslanecké sněmovně zaznívalo mnoho věcí ze strany TOP 09 vůči KDU-ČSL, které byly zbytečné, které byly příliš agresivní, a které jsme neměli zapotřebí ani vy, ani my," prohlásil šéf lidovců.

"Dále si myslím, že je pro nás pro všechny určitě dobře, abychom se zamysleli nad spoluprací dál v opozici," řekl Bělobrádek. Nedomnívá se však, že nastal čas na fúzi či integraci. "Myslím, že tento prostor ještě není zcela připraven," poznamenal. Zdůrazňoval význam hodnot. "Naším programem by určitě neměl být 'antibabiš', ale měl by být nabídkou toho, jaké hodnoty máme, jak my je interpretujeme a tím oslovíme voliče," dodal.

Fiala označil spolupráci s TOP 09 za užitečnou a účinnou a poděkoval za ni. "Myslím, že její hodnota a její výsledky převážily a překryly jisté jemné údery, které v předvolebním čase dostali tu a tam od pana předsedy Kalouska," řekl. Zdůraznil však, to říká s úsměvem a pozitivně. "Je mně jasné, že to by musel Mirek Kalousek popřít sám sebe," dodal.

Ujistil, že ODS bude ve spolupráci pokračovat. Na dobrou praxi této spolupráce podle něj jeho strana navázala vytvořením tzv. Demokratického bloku.

S TOP 09 šli starostové dvakrát do sněmovních voleb, loni spolupráci ukončili. "Já jsem chtěl vás v TOP 09 poprosit o to, abyste i vy byli schopni zapomenout na to, co jsme si udělali, co jsme si provedli, jsou různé interpretace historie, tak tomu bývá," řekl první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

Související

Více souvisejících

top 09 Pavel Bělobrádek Miroslav Kalousek Petr Fiala (ODS) ODS KDU - ČSL Demokratický blok Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan (STAN)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy