Kalousek burcuje TOP 09: Žádné sny s Babišem a Zemanem, abychom se pak probudili na Rudém náměstí

Praha - Končící předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na dnešním sněmu strany zkritizoval řídkou síť místních organizací strany v regionech. Pokud ve větších městech dodnes neexistují místní organizace schopné sestavit přitažlivé kandidátky do komunálních voleb, je to prý neschopnost na hranici sabotáže. V projevu nechyběly ani narážky na šéfa ANO Andreje Babiše.

"Neříkal bych to tak ostře, kdybych neměl za sebou desítky setkání se zajímavými osobnostmi, které měly zájem v tom či onom regionu vstoupit do TOP 09, ale narazily na rezistenci a obavy z konkurence," prohlásil. Poukazoval na to, že to byla právě hustá síť místních organizací a "srdcařů", která pomohla v těžkých časech ODS a KDU-ČSL.

Straníkům poradil, že pokud nechtějí, aby jim jakýkoli budoucí předseda starny prohrál krajské nebo komunální volby, budou muset v regionech pracovat cílevědoměji a koncepčněji.

Kalousek odmítl argument, že by lidé volili TOP 09, kdyby v ní nebyl on. "Tento názor ostře kontrastuje s počtem preferenčních hlasů, které jsem získal v parlamentních volbách já, a počtem preferenčních hlasů, které obdrželi lídři regionů v krajských i parlamentních volbách," uvedl.

Posteskl si, že se nepovedl jím navrhovaný postup všech stran od středu doprava na jedné kandidátce. Poukázal na to, že v takovém případě by Demokratický blok, který ve Sněmovně tvoří kromě TOP 09 ještě ODS, KDU-ČSL a STAN, by měl 80 mandátů místo současných 48.

Řekl také, že nálepku "Antibabiš" dala jeho straně propaganda předsedy hnutí ANO. Podle něj dokázala i v řadách TOP 09 vyvolávat nálady vyjádřené větou: "Nemluvte o Babišovi, dělejte něco pro lidi."

"Trvám na tom, že politický zápas za férové a předvídatelné prostředí, za osudy živnostníků a malých podnikatelů, zápas za neodklánění veřejných prostředků k velkým na úkor malých je práce pro lidi," prohlásil končící předseda.

"Nejde o nic méně, než že se nechceme s Andrejem a (prezidentem) Milošem (Zemanem) zasnít, abychom se pak probudili na Rudém náměstí," varoval Kalousek.

Čestný předseda a bývalý šéf strany Karel Schwarzenberg mluvil hlavně o potřebě odstranit nedůvěru mezi demokratickými stranami. "To je ten největší problém," řekl. Zhodnotil i porážku ve sněmovních volbách. "Z větší části je to naše vlastní vina, že jsme příliš málo během těch posledních let pracovali," prohlásil.

Zatím jediným kandidátem na předsedu TOP 09 je Jiří Pospíšil. Jak ale zjistil server EuroZprávy.cz, někteří ještě váhají, takže je možné, že se někdo ze zájemců o nejvyšší stranická post přihlásí na poslední chvíli. Jasno bude zítra dopoledne, podle programu by měla volba předsedy proběhnout asi v 10:00. 

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek top 09 Andrej Babiš volby 2017 Demokratický blok Karel Schwarzenberg Jiří Pospíšil Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy