Komu ve volbě prezidenta fandí Schwarzenberg nebo Okamura? Možná se budete divit

Praha - Většina českých politických stran zatím oficiálně nepodpořila žádného z prezidentských kandidátů. Jednotliví politici ale dávají najevo, že mají své favority. Například bývalého diplomata Pavla Fischera už podpořili poslanci TOP 09 Karel Schwarzenberg a Kristýne Zelienková nebo lidovec Hayato Okamura.

„Pavel Fischer je vzorný manžel a otec rodiny, který spolu se svojí manželkou Klárou opatroval nejstaršího syna Vojtu, od narození vážně nemocného, doma, než v 17 letech zemřel. Má rád lidi, není z něj 'cítit' příslušnost k nějaké elitě, ve styku s lidmi má kouzlo a šarm osobnosti,“ oceňuje osobnost jednoho z prezidentských kandidátů lidovec Hayato Okamura.

Zdůrazňuje také jeho zkušenosti. „Je velkým odborníkem na mezinárodní vztahy a bezpečnost. Několik let úspěšně působil jako náš velvyslanec v Paříži, předtím roky pracoval ve vysoké funkci v prezidentské kanceláři jako blízký spolupracovník Václava Havla. Nikdy nebyl a ani nyní není členem žádné politické strany,“ dodal

Podporu má tento uchazeč o Hrad i u jiných politiků. „Pavel Fischer je pro mě kandidát, který přináší do prezidentské kampaně poctivost, skromnost, rozum a rozvahu. Navíc jeho politické a diplomatické zkušenosti mě utvrzují v tom, že mu můžu dát svůj hlas a taky to udělám,“ podpořila ho poslankyně TOP 09 Kristýna Zelienková.

To čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg sice neprozradil, koho bude sám v lednu volit za prezidenta, dodal ale, že za kvalitního kandidáta považuje právě Pavla Fischera. Připomněl, že se s ním zná ze svého působení v diplomacii. „Zajisté by to byl velice vhodný kandidát. Otázka je, jestli získá dostatečnou podporu, aby se dostal do druhého kola, ale že je to velice vhodný kandidát, o tom nebudiž pochyb," dodal.

Ani tato podpora ale Fischerovi nemusí stačit. Podle průzkumu  agentury STEM/MARK Fischera podpořilo 16 procent respondentů, odmítavě se k němu vyjádřilo 26 procent oslovených. Zbylých 59 procent uvedlo, že jej nezná.

Bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer kandiduje, stejně jako expremiér Mirek Topolánek a lékař a aktivista Marek Hilšer, s podporou senátorů. Fischer nyní působí jako ředitel neziskové organizace STEM, která se zabývá výzkumy veřejného mínění.

V letech 1991 až 1993 byl osobním sekretářem pražského biskupa Františka Lobkowicze, následující dva roky byl zástupcem ředitele pražského Institutu komunikace. V letech 1995 až 2003 působil v Kanceláři prezidenta republiky, mimo jiné jako poradce Václava Havla, v letech 1999 až 2003 byl ředitelem politického odboru. Sedm let byl českým velvyslancem ve Francii a v Monaku, po návratu do Prahy pracoval jako vrchní ředitel sekce bezpečnostně-multilaterální ministerstva zahraničí.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Pavel Fischer Hayato Okamura Kristýna Zelienková (ANO) prezident čr Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

U Paříže se střílelo kvůli drogám. Jeden člověk je po smrti

Jednoho mrtvého a šest zraněných si vyžádala střelba nedaleko Paříže, která podle úřadů souvisí s jinou trestnou činností. Konkrétně má jít o obchodování s drogami. O tragické události informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy