Sněmovna potvrdila předsedy výborů, strhla se mela kvůli Kotenovi

Praha - Sněmovní výbory kromě zahraničního už budou řídit noví předsedové, Sněmovna je dnes ve funkcích potvrdila. Na plénu se opět vedla debata o poslanci SPD Radku Kotenovi. Poslanci nebudou na nynější schůzi projednávat obsazení sněmovních komisí.

Koten bude v čele bezpečnostního výboru. Zatímco předsedy ostatních výborů Sněmovna potvrdila velkou většinou hlasů, pro Kotena zvedli ruku zejména poslanci ANO, SPD a KSČM. Podpořil ho i Václav Klaus mladší z ODS.

Sněmovna potvrdila předsedy celkem 15 výborů, které jejich členové zvolili v úterý a ve středu. Předsednické místo zůstává zatím volné v zahraničním výboru. Výbor by měl vést po skončení vládního angažmá nynější ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Kotena v čele bezpečnostního výboru zpochybňoval předseda poslanců Jan Bartošek (KDU-ČSL), jenž neuspěl jako jeho protikandidát ve středeční volbě. Koten ve výboru podle Bartoška nezodpověděl některé dotazy, například, zda by chtěl, aby Česko vystoupilo z NATO a z EU, a zda je Rusko opravdový "přítel České republiky". Narážel tím na údajné Kotenovy aktivity na jeho facebookovém profilu.

Koten nemohl reagovat, směli vystupovat jen řečníci s přednostním právem. Zastal se ho proto předseda poslanců SPD Radim Fiala. "Tyto argumenty, které tady teď padly, jsou naprosto směšné," řekl.

Místopředseda klubu TOP 09 František Vácha zopakoval stranické stanovisko, že Koten by měl požádat o bezpečnostní prověrku. Fiala podotkl, že SPD bude Kotenovi doporučovat, aby o prověrku požádal, ač ji dosud podle něho neměl žádný předseda bezpečnostního výboru. "Neměl ji proto, protože ji prostě nepotřeboval," zdůraznil. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale namítl, že bývalý předseda výboru prověrku měl, čímž měl zřejmě na mysli Romana Váňu (ČSSD), a má ji i nynější předsedkyně branného výboru Jana Černochová (ODS). Koten ve středu serveru Aktuálně.cz řekl, že o prověrku požádá.

Předsedu mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče (KSČM) dolní komora potvrdila ve funkci už minulý týden. Organizační výbor vede Radek Vondráček (ANO) z titulu šéfa Sněmovny.

Poslanci nebudou na nynější schůzi projednávat obsazení sněmovních komisí. Příslušné body programu dnes vyřadili z programu. Vondráček postup zdůvodnil tím, že lhůta pro podávání návrhů kandidátů končí poslaneckým klubům až v pondělí. Na komisích navíc zřejmě nepanuje mezi sněmovními stranami shoda.

Celkem 11 komisí, tedy o tři víc než v minulém volebním období, založila Sněmovna v úterý. ANO, SPD a KSČM prosadily, že se všechny kromě ústavní komise obsadí podle poměrného zastoupení. Ostatní strany neúspěšně požadovaly, aby v kontrolních komisích měly strany po jednom zástupci. Kontrolní komise dohlížejí na činnost například zpravodajských služeb, Generální inspekce bezpečnostních sborů a Národního bezpečnostního úřadu.

Strany Demokratického bloku (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN) a ČSSD poukazují na to, že podle poměrného zastoupení bude mít ANO v komisích 40 procent členů a některé strany v nich vůbec nebudou. Sněmovní kontrola podle zástupců těchto stran přitom nabývá na důležitosti v souvislosti s tím, že předseda vítězného hnutí ANO sestavuje jednobarevnou menšinovou vládu.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Radek Koten (SPD) Radek Vondráček (ANO) Radim Fiala /SPD/ Jan Bartošek

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy