Kalousek: Mohli jsme mít 80 mandátů a diktovat směřování země. Tohle je nefér, komunistického fízla podpořit nemůžu

Praha – Podle návrhu by měl mít rozpočet na příští rok schodek 50 miliard korun. To se ale pravici nelíbí. Například exministr financí Miroslav Kalousek navrhl snížení deficitu zhruba na polovinu. S odkazem na nového premiéra také poukázal na to, že když nemůže člověku věřit, protože je to komunistický fízl, tak ho nemůže ani podpořit.

Kalousek tvrdí, že kdyby byl ministr financí po celou dobu, co vláda vládla, tak by byl rozpočet vyrovnaný. „Ale rozpočet nesmíme vnímat jako něco, co se připravilo rok. To je výsledek dlouhodobé rozpočtové politiky,“ vysvětloval Kalousek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. 

Poukazuje na to, že pokud se v rozpočtu zvyšují výdaje, měly by se zvyšovat kvůli investicím – což se ale neděje. Dnes vládnoucí politici si tak prý jen kupují hlasy voličů a projídají peníze. „Ta rozežranost je obrovská,“ varoval Kalousek, podle kterého minulá vláda investovala ještě méně, než v době recese ta, ve které seděl Kalousek.

Vláda tak dobré časy používala k tomu, že rozdávala. „A až dobré časy nebudou, tak se vláda dostane do neřešitelné situace, protože peníze sice nebudou, ale výdaje zůstanou. My se zadlužujeme jenom na to, že to letos projíme, a to je nemorální, to je nefér,“ zlobí se předseda poslaneckého klubu TOP 09.

V rozpočtu také podle něj chybí jakákoliv odpověď na výzvu ze stárnutí populace, zdravotní a sociální pojištění. „Opravdu je to jenom spotřební, přerozdělovací rozpočet, který dobré časy využívá k tomu, že si aktuálními penězi, spotřebou nakupuje voliče, nemá žádnou vizi a nemyslí na budoucnost,“ tvrdí

Kromě rozpočtu Kalousek mluvil třeba o Demokratickém bloku. Poukázal na to že vznikl kvůli ustavující schůzi sněmovny a že není jeho cílem hledat strategii pro sbližování politických stanovisek. „Já patřím k těm, kteří by si to přáli.“ připomněl.

Důrazně odmítl, že by to byl „Kalouskův blok“. „Kdyby to byl Kalouskův blok, který jsem navrhoval už v roce 2016 a ve kterém by se spojily všechny středopravicové strany, tak by vyhrál volby, protože by měl 80 mandátů a diktoval by další směřování země,“ posteskl si někdejší šéf TOP 09, jehož strana se do Sněmovny nakonec dostala jen s odřenýma ušima.

Na jednání s Andrejem Babišem prý sice půjde a šéfa ANO vyslechne, dodal ale, že TOP 09 jako celek odmítne Babišovu vládu podpořit. „I kdyby byl Babiš čistý jako lilie, kdyby nebyl obviněn policií a kdyby to nebyl starý estébák, tak nemůžeme podpořit jeho autoritativní změny mířící k autoritativnějšímu vládnutí, které prosazuje,“ zdůraznil Kalousek.

Na závěr přidal i soukromou poznámku.„Pokud někým opovrhuji a nemohu mu věřit, protože je to komunistický fízl, tak ho nemůžu podpořit, a to je postoj TOP 09,“ dodal Kalousek.

Související

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 

Více souvisejících

Miroslav Kalousek Demokratický blok Andrej Babiš top 09 Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy