Martin Červíček: Koten, Ondráček a do „třetice všeho zlého“ ještě Metnara?

"V pátek si byl pro „požehnání“ u prezidenta poslední z této pozoruhodné trojice – budoucí ministr vnitra – Lubomír Metnar. Co k tomu říci? Tento pán už na ministerstvu vnitra působil pár měsíců jako náměstek (poslušný poskok) ministra Martina Peciny za úřednické vlády a následně "přežil" ještě chvíli u Milana Chovance," píše v komentáři pro EuroZprávy.cz bývalý policejní prezident, zastupitel a 1. náměstkem hejtmana Královéhradeckého kraje za ODS.

Údajně se pro něj premiér rozhodl pro jeho dlouholeté zkušeností v resortu ministerstva vnitra. Klasické politické klišé, které se ovšem na budoucího ministra velmi dobře hodí. Dlouholeté zkušenosti v přejímání názorů druhých a vždy s cílem udržet si přízeň nadřízených jsou jistě tou správnou kvalifikací, pro zachování náklonosti těch, kteří pro něj mají připravenu řadu svých názorů a cílů, jež bude moci naplňovat. Jeho schopnost účelově změnit názor a současně přátelsky hovořit o principech mám ověřenu z vlastní zkušenosti. Opravdu tohle je to, co od ministra vnitra očekáváme?

V jednom rozhovoru se Metnar svěřil, se svou důvěrou v nezávislost policie, ale o postupu vyšetřovatelů v kauze Andreje Babiše a firmy Čapí hnízdo, kde existuje podezření na spáchání dotačního podvodu, má své pochybnosti. Proto postup policie v této kauze prověří. 

Uf... má on  - jako ministr vnitra -  vůbec možnost něco prověřovat? Nebo požádá "svého nezávislého" policejního prezidenta, který prověří postup jeho podřízených v trestní věci nebo snad požádá někoho o něco, k čemu vlastně nemá jedinou kompetencí?! 

Skoro se mi chce pokračovat jeho slovy "mám trošku smíšené pocity“, ale já dodávám "nejen z Vašich vyjádření pane ministře".  

A závěrem ještě jedno úsměvné vyjádření, které by nemělo zůstat úplně bez povšimnutí. Metnar se totiž zasadí o to, aby Česká republika, která je hodnocena jako šestá nejbezpečnější na světě, na tomto místě zůstala, nebo se její pozice dokonce ještě zlepšila. 

Nechám stranou hodnocení názorové obecnosti priorit nového ministra, ale prosím, nemohli bychom se konečně zamyslet nad opravdu vypovídající hodnotou podobných žebříčků bezpečnosti? Protože jinak o Metnarovi a jeho „profesionálním názoru“ budeme muset do budoucna ještě určitě přemýšlet (nebo spíše se nad ním a jeho skutečnou kompetencí zamýšlet?!).

Související

Jan Hamáček

Hamáček nemá informace o uzavírce dalších okresů

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nemá informace, že by se nyní chystala uzavírka dalších okresů. Vláda by se podle něj měla v pondělí zřejmě zabývat jen povinností nosit respirátory v hromadné dopravě a v obchodech, další opatření ministerstvo zdravotnictví nenavrhuje. Hamáček to dnes řekl v České televizi.
Jan Hamáček

Hejtmani požádají vládu o čtrnáctidenní nouzový stav

Všichni hejtmani se dnes dohodli na tom, že vládu požádají o vyhlášení nouzového stavu. Na twitteru to uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ČTK sdělil, že hejtmani požádají o nouzový stav na 14 dní. Prioritou bude návrat dětí do škol, změny opatření bude vláda s kraji konzultovat. "Je to (nouzový stav) v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi," uvedl Vondrák.

Více souvisejících

Martin Červíček ODS Radek Koten (SPD) Zdeněk Ondráček Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 3 minutami

před 41 minutami

před 57 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy