Poradce Bidena přijel do Prahy. V EU chybí zájem o Východní partnerství, řekl

Praha/Brusel - Michael Carpenter, poradce pro zahraniční politiku bývalého amerického viceprezidenta Joe Bidena, míní, že iniciativa, která měla propojit EU se zeměmi východně od jejích hranic, se během osmi let proměnila v občasné setkání na společných summitech.

Carpenter se zúčastnil odborné konference o budoucnosti Východního partnerství v Praze. "Bohužel, EU od tohoto nástroje trochu ustoupila. A co je nejdůležitější, energie věnovaná Východnímu partnerství postupem času vyprchala," zhodnotil Carpenter projekt, o který se zasadila i Česká republika v roli předsednické země EU v roce 2009.

Tomáš Pojar, který byl náměstkem českého ministra zahraničí v době, kdy projekt vznikl, podotkl, že jeho cílem bylo přivést pozornost EU k oblasti zahrnující Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzii, Moldavsko a Ukrajinu. "Do té doby byla směrem na východ od EU jenom Moskva," poznamenal Pojar v diskusi. Východní partnerství podle něj umožňuje zúčastněným zemím upevňování vzájemných vztahů, ale vyžaduje aktivitu obou stran.

Podle Carpentera je problém v tom, že spolupráce se zploštila do formálních setkání na summitech. "Dnes jsou to víceméně rutinní setkání, na kterých se debatuje o některých záležitostech, formulují se deklarace, ale není to něco, za čím by byl skutečný zájem lídrů EU," domnívá se analytik.

Carpenter podotkl, že je strategickým zájmem Evropské unie, aby se o vývoj na východě zajímala. "Lídři EU a také členských států skutečně musí tento region vidět jako strategický z hlediska bezpečnosti a také prosperity Evropy," řekl v rozhovoru pro ČTK. Dodal, že evropská aktivita v regionu nemůže být považována za protiruskou ve chvíli, kdy se Rusko samo aktivně pokouší nabourávat západní demokracie například šířením dezinformací nebo kybernetickými útoky.

Související

Ministerstvo zahraničí

ČR bude hostit summit Východního partnerství? Projekt slouží jako bariéra proti Rusku

Česká republika by během svého předsednictví Radě Evropské unie v roce 2022 mohla hostit summit se zeměmi Východního partnerství. Na dnešním Dni Východního partnerství v Černínském paláci to řekl Jaroslav Kurfürst, zvláštní pověřenec ministerstva zahraničních věcí pro Východní partnerství. Na konferenci diskutují zástupci zemí zapojených do tohoto společenství o uplynulých deseti letech i budoucnosti spolku.
Evropská Unie

EU a země Východního partnerství odsouhlasily společnou deklaraci

Brusel - Na dnešním summitu v Bruselu přijaly státy EU a šest zemí projektu Východního partnerství společnou deklaraci. Mimo jiné uvádí, že je suverénním právem každého z partnerů vybrat si úroveň ambicí a cílů, které si hodlá ve vztahu s Evropskou unií stanovit.

Více souvisejících

východní partnerství EU (Evropská unie) Česká republika Rusko Joe Biden

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

před 4 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy