VIDEO: Klaus a Mečiar v Praze debatovali o rozdělení Československa

Praha - V nové budově Národního muzea v Praze diskutovali bývalí premiéři ČR a Slovenska Václav Klaus a Vladimír Mečiar k čtvrtstoletí české státnosti. Akci pořádá Institut Václava Klause.

Rozpad Československa před čtvrtstoletím byl nevyhnutelný, mezi Čechy a Slováky bylo napětí dlouhodobě, shodli se Václav Klaus a Vladimír Mečiar. Zdůraznili také, že nynější vztahy mezi Čechy a Slováky jsou výjimečně dobré, a to i díky existenci obou národních států.

Mečiar, který do Prahy dorazil po 19 letech, řekl, že Slováci vždy byli Čechům vděční za jejich pomoc při rozvoji Slovenska v meziválečném období. Zároveň ale chtěli mít ve společném státu silnější postavení. Politická jednání o něm ale podle Mečiara k reálnému úspěchu nevedla, i po vzniku federace v 60. letech měly jednotlivé národní vlády slabé pravomoci.

V Československu se podle Klause o národnostních rozporech oficiálně nemluvilo, protože tuto debatu potlačoval komunistický režim. I kvůli tomu Češi nevnímali v roce 1989 národnostní otázku jako něco významného. "My Češi měli jediný cíl, zbavit se komunismu. Všechny pocity křivdy jsme odvíjeli od komunistické nesvobody. Slovensko cítilo i nesvobodu národní," řekl.

Klíčovým momentem pro rozpad Československa byly podle obou politiků volby v roce 1992, které na Slovensku vyhrálo Mečiarovo Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), jež požadovalo rozdělení federace. Mečiar dnes řekl, že to bylo nevyhnutelné, protože federativní orgány nefungovaly.

Klaus uvedl, že slovenští voliči se hlasováním pro HZDS vyslovili pro samostatné Slovensko. Češi sice měli zájem o zachování společného státu, v dané situaci ale nechtěli hledat třetí cesty uspořádání vztahů nebo odsouvat problém do budoucna. "Proto jsme s Vladimírem Mečiarem velmi rychle dospěli k závěru, že je rozdělení nezbytné. Volební výsledek to určil zcela jednoznačně," řekl Klaus.

Český expremiér a prezident uvedl, že vývoj posledních 25 let potvrdil správnost rozdělení Československa. Vyjednávání podle něj umožnilo hladký rozchod a zamezilo chaosu, který provázel rozpad Sovětského svazu nebo Jugoslávie. Mezi oběma státy tak nevznikly žádné konflikty. "Já sám jsem ani tehdy, ani nikdy potom necítil na Slovensku jakékoli nepřátelství vůči naší zemi nebo vůči své osobě," řekl Klaus.

"Máme se raději než dřív, nemáme otevřené problémy," dodal Mečiar s tím, že rozdělení vztahům mezi Čechy a Slováky pomohlo. 

Související

Andrej Babiš Glosa

Události Petra Nutila: Novoroční boj o euro, oddávající Babiš a Rajchl lanaří Vémolu

Naše planeta Země úspěšně oběhla další elipsu kolem Slunce, v pořadí už dvoutisící dvacátou čtvrtou, počítaje v nejpopulárnějším letopočtu současnosti. Pozemšťané toto oběhnutí oslavili jako vždy kolektivním opíjením, plašením zvířat a trháním si vlastních končetin skrze odpalování množství zábavní pyrotechniky. Hezky to dokazuje, že nemáme duševně daleko k racionalitě původních vynálezců ohňostrojů ve staré Číně, kteří je používali hlavně k zahánění zlých duchů. No nic. 

Více souvisejících

Václav Klaus Vladimír Mečiar Československo Česká republika Slovensko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy