Vláda není legitimní, vznikla nestandardně. Podporu nečekejte. Politici pro EZ jasně řekli, co si o Babišových lidech myslí

ANKETA - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval menšinovou jednobarevnou vládu Andreje Babiše (ANO). Ze 14 ministrů je devět nováčků, pět jich pracovalo v dosavadní vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Babiš chtěl vsadit na odborníky, ani tím ale opoziční politiky nepřesvědčil, aby jeho kabinetu dali podporu, ukázala anketa, kterou provedl server EuroZprávy.cz.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek serveru EuroZprávy.cz potvrdil, že jeho strana o podpoře nově jmenované vládě neuvažuje. Jeho slova potvrdil také europoslanec Tomáš Zdechovský, podle kterého lidovci kabinet nepodpoří.

Podobně se vyjádřila i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová. „O podpoře neuvažuji. Postup při jejím sestavování nebyl standardní. A nepředpokládám, že získá podporu, řekla pro EuroZprávy.cz.

„Babiš do vlády povolal své ministry, popřípadě náměstky a další věrné. To je jeho volba a podle toho se ve věci důvěry rozhodovat nebudeme. Čekáme spíš s čím Andrej Babiš přijde programově – a vládnout bez důvěry lze jen v řádu měsíců a spíše provozně, nic podstatného,“ připomněl pro EuroZprávy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Tato #vlada Babiše a Zemana je nelegitimní, nikoliv neplnohodnotná, to jsou odlišné pojmy. Prioritou vlády bez důvěry sněmovny je získání důvěry, jak je to běžné v ostatních západních demokraciích. Bez důvěry vládnout nesmí,“ napsal na twitteru předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

„Dnes jmenovaná jednobarevná vláda Andreje Babiše by měla nejprve získat důvěru, až pak začít zasahovat do důležitých věcí týkajících se fungování státu, jako je například výměna Nejvyššího státního zástupce či členů rad VZP či ČEZ,” uvedl v oficiálním prohlášení, které má server EuroZprávy.cz k dispozici, předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Piráti již před volbami deklarovali, že jednobarevnou vládu Hnutí ANO, navíc v čele s obviněnými poslanci Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem, nepodpoří. “Jedná se o vládu, kde vlastně usedli všichni Babišovi muži a ženy, jedná se buď o bývalé stranické ministry či náměstky, nebo o lidi, které si Andrej Babiš prověřil. Za této konstelace jednoznačně odmítáme jakoukoliv podporu této vlády při získávání důvěry, a to i včetně snižování kvóra při hlasování,” uvedl Bartoš.

„Dnes byla jmenována nová vláda České republiky a mrzí mě, že kolem jejího sestavování probíhá diskuse o tom, kde je dno české politiky. Nemluvím o odborné způsobilosti navrhovaných členů, ale způsob jejího sestavování se mi zdá mimořádně nešťastný. Rolí prezidenta je v tomto případě iniciovat a moderovat politická jednání a snažit se hledat řešení situace se všemi demokratickými stranami, ne dávat bianko šeky na klíče od Strakovy akademie“ uvedl Jiří Drahoš na sociálních sítích.

„Jako prezident bych si přál, aby v naší zemi vládla stabilní demokratická vláda, která respektuje zájmy občanů. Vláda, která bude dělat konkrétní kroky pro to, aby byla Česká republika úspěšnou zemí. Budu ale vždy požadovat, aby bylo jasné, které strany vládu tvoří a které jsou v opozici. Jsem zásadně proti krokům, které nyní činí Miloš Zeman s Andrejem Babišem - jmenování vlády pod vedením oligarchy, aniž by dopředu bylo známo kdo a jestli vůbec tento kabinet při hlasování o důvěře podpoří. A tak vás žádám: odkryjte karty!“ vyzval nejen vládu prezidentský kandidát a lékař Marek Hilšer.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Komunisté se nezmění, budou lhát a překrucovat historii, patří na smetiště, říká opozice pro EZ

ANKETA – Uctí památku obětí a uvědomí si, že jsme před 52 lety definitivně přišli o naději na svobodu. Opoziční politici, které EuroZprávy.cz v anketě oslovily, si připomenou, jakým útrapám byl národ 21. srpna 1968 i o rok později vystaven. „Srpen 1968 pro nás všechny znamená okupaci, obsazení naší země a pokračování represe i útlaku ze strany komunistického režimu. Velké starosti mně dělá, že dnes komunisté mají vliv na vládu. Je to odpovědnost Andreje Babiše a sociálních demokratů, kteří je k moci vrátili. Pro mě je to nepřijatelné,“ říká exkluzivně předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.
Milada Horáková

Anketa: Komunisté pošlapávají odkaz Horákové, říkají opoziční političky

ANKETA - Je pro ně vzorem a nedotknutelnou ženou. České opoziční političky, které EuroZprávy.cz oslovily, bez frází a patosů vzhlížejí k doktorce Miladě Horákové, kterou komunisté po vykonstruovaném procesu nechali 27. června 1950 popravit. „Milada Horáková je pro mě především symbolem odvahy, obrovské vnitřní síly a oddanosti demokratickým ideálům,“ říká pro EuroZprávy.cz poslankyně za ODS Jana Černochová. Úctu k jejímu odkazu v sobě nosí i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „ Nevzdala se ani v těch nejtěžších chvílích. Málokdo by v takové zkoušce obstál. Ona to dokázala.“ Bývalá politička za Českou stranu národně sociální fascinuje i poslankyni za hnutí STAN Věru Kovářovou. „Měla neuvěřitelně nezdolnou sílu i v té nejhorší hodině svého života.“ Političky rovněž rozčiluje, že současnou vládu podporují komunisté, kteří Horákovou nechali před 70 lety oběsit.

Více souvisejících

anketa Vláda ČR Andrej Babiš Pavel Bělobrádek Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Helena Langšádlová Jiří Dolejš Petr Gazdík Jiří Drahoš Marek Hilšer

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 17 minutami

Aktualizováno před 33 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy