Bartošovy knihy o Židech? Jak z 30. let v Německu, zděsil se soudní znalec

Praha - Šéf Národní demokracie Adam B. Bartoš čelí obžalobě mimo jiné z popírání genocidy a hanobení národa, hrozí mu až tři roky vězení. Jeho projevy podle soudního znalce připomínají 30. léta v Německu.

Podle obžaloby Bartoš vydával protižidovské knihy a ve svých projevech, článcích nebo komentářích na internetu přisuzoval Židům pouze negativní vlastnosti. Předkládal podle státního zástupce překroucená, selektivně vybraná a neprokázaná tvrzení, kterými se snažil upevnit předsudky o škodlivosti židovského národa, imigrantů a muslimů. Bartoš vinu popírá, hájí se tím, že má právo na "svobodný projev".

Znalec Josef Zouhar uvedl, že nehodnotí Bartošovy politické názory, kriticky ale nahlíží na způsob, jakým je prezentuje, zejména ve srovnání s dalšími představiteli pravicových stran. "Mně to připomíná 30. léta v Německu, že potřebujeme vládu silné ruky," uvedl znalec u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Upozornil také na to, že Bartoš na demonstracích často vyzývá k násilí. Připomněl například demonstraci z července 2015, na kterou Bartošovi příznivci přinesli šibenice, které byly určené pro tehdejší vládu. Bartoš měl na pódiu v ruce oprátku. "Tento způsob projevu se mi zdá naprosto společensky nepřijatelný," řekl Zouhar. "Pan Bartoš má právo protestovat proti komu chce. Ale ten způsob - oprátky, šibenice - ten není korektní," dodal znalec.

Knihy, které Bartoš napsal nebo vydával, jsou podle Zouhara jasně antisemitské, některé přímo popírají holokaust a například tvrdí, že čísla o počtu obětí jsou vymyšlená. V jedné z knih, které Bartoš přímo napsal, připomíná předseda ND "židovskou otázku", která podle něj stále není vyřešena. "Knihou dává (Bartoš) jednoznačně najevo, že je antisemita," uvedl znalec.

Znalec u soudu strávil téměř čtyři hodiny. Bartošův obhájce Martin Cholenský se několikrát ptal na konkrétní fráze z knih a projevů a chtěl, aby v nich Zouhar nalezl znaky antisemitismu nebo neonacismu. Znalec ale vysvětlil, že knihy hodnotil jako celek a ke konkrétním výrokům se bez další analýzy vyjádřit nemůže. Na to ho několikrát upozornila i soudkyně Pavla Hájková, která řekla, že odpovědi musí být jasné "každému průměrně inteligentnímu člověku".

Související

Martin Kupka

Opozice vyzývá Babiše ke stažení stavebního zákona: Je to nekoncepční hybrid

Opozice vyzývá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stáhl stavební zákon z dnešního jednání vlády. Považuje ho za nepřipravený a nekoncepční, řízení podle ní neurychlí. Vláda by měla zákon vrátit do mezirezortního připomínkového řízení. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci opozičních stran. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za přípravu zákona odpovídá, takový krok zásadně odmítá.

Více souvisejících

Adam B. Bartoš Antisemitismus Národní demokracie soudy extremismus

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy