EET byla úplně rozmetána. Babiš by prý měl zvážit setrvání ve funkci premiéra

Praha – Premiér Andrej Babiš by měl kvůli elektronické evidenci tržeb zvážit setrvání ve funkci premiéra. Uvedl to předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer.

Ústavní soud dnes zrušil plánovaný začátek třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb (EET). Škrtl i několik dalších ustanovení. Jako celek ale zákon o EET u soudu obstál a platí.

„Páteční nález Ústavního soudu ve věci elektronické evidence tržeb je velkou porážkou někdejšího ministra financí a dnešního premiéra Andreje Babiše. Ústavní soud totiž nejen konstatoval, že došlo k porušení demokratických principů při schvalování zákona o EET, ale především odložil 3. a 4. vlnu zavádění EET, protože odporuje znakům právního státu, tedy především předvídatelnosti a právní jistotě podnikatelů. Navíc zakázal, aby účtenka obsahovala DIČ živnostníků, tedy jejich rodné číslo, neboť tím docházelo k nesmyslnému zveřejňování osobních údajů těch nejmenších podnikatelů,“ shrnuje Bajer v prohlášení, které strana zveřejnila na sociálních sítích.

Poukazuje také na to, že nález Ústavního soudu jr zásadní. „Ve velkém popírá dosavadní argumentaci a silácká prohlášení Andreje Babiše a dalších propagátorů zavádění EET. Strana soukromníků ČR byla první, kdo zcela odmítal plošné zavádění elektronické evidence tržeb a její zneužívání ke šmírování všech podnikatelů v naší zemi. Přestože Ústavní soud nakonec nezrušil celý zákon, je nám známo, že pět soudců Ústavního soudu se dokonce přiklánělo k jeho úplnému zrušení,“ uvedl Bajer.

I proto prý považuje verdikt soudu za velké vítězství. „V této souvislosti proto vyzýváme předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, aby zvážil setrvání ve funkci premiéra. Jeho klíčový zákon, o který opíral své dosavadní politické angažmá, totiž Ústavní soud doslova rozmetal a poukázal na šlendriánský přístup během jeho zpracování i zneužívání moci při jeho schvalování,“ dodal Bajer s tím, že jeho strana bude dál pokračovat ve své snaze o zrušení EET jako celku.

„Jsem rád, že Ústavní soud dal rozsáhle za pravdu naší stížnosti na zákon o elektronické evidenci tržeb. Pro živnostníky a podnikatele je dobrou zprávou, že 3. a 4. etapa tohoto projektu bude prozatím alespoň odložena a nemůže být spuštěna bez nového projednání zákona. Soud nám dal také za pravdu, pokud jde o zbytečnosti EET v případě elektronických plateb. Za neméně důležité považuji konstatování Ústavního soudu, že vládní koalice ukončením rozpravy při schvalování EET porušovala zákon,“ komentoval rozhodnutí Ústavního soudu předseda ODS Petr Fiala.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET Ústavní soud ČR Strana soukromníků Petr Bajer (předseda strany soukromníků ČR) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy