Propagace Zemanovy knihy je kampaň, říká úřad. Předseda úřadu nenávidí prezidenta, oponuje Ovčáček

Praha - Podle úřadu, který dohlíží na hospodaření politických stran a hnutí, jsou billboardy propagující novou knihu prezidenta Miloše Zemana kampaň. Tiskový mluvčí Hradu toto tvrzení odmítá.

Poutače s podobiznou prezidenta Zemana, které zaplavily Českou republiku, oznamující vydání nové knihy hlavy státu s názvem Dokážeme si vládnout sami, naplňují podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí kritéria volební kampaně. "Posoudili jsme zmíněné billboardy a máme jako úřad za to, že naplňují definici volební kampaně dle volebního zákona. Čili úřad je považuje za prostředek kampaně a podle toho se k věci postaví," sdělil serveru Lidovky.cz předseda úřadu Jan Outlý.

Knižní titul, který obsahuje rozhovory s prezidentem, sice vyšel v půli listopadu, ale billboardy se u komunikací objevily daleko dříve. Úřad si ze začátku nebyl jistý, jak se k poutačům má postavit, ale na jednom prosincovém jednání se usnesl, že jde o předvolební kampaň. "Billboardy zobrazují oficiální podobiznu prezidentského kandidáta, kterou tento kandidát používá i na svých vlastních prostředcích kampaně, jako jsou letáky či oficiální volební stránky zaregistrované u úřadu," vysvětlil stanovisko úřadu jeho předseda.

Šéf nakladatelství Olympia Karel Hejna však nesouhlasí, protože v kontaktu s volebním týmem prezidenta nebyl. Cílem bylo pouze upoutat občany na další knihu od hlavy státu. "Reklamní kampaň byla obdobná jako u předešlé publikace," sdělil Hejna.

Jan Outlý je toho názoru, že kampaň by měl vykázat buďto kandidát nebo se nějaká jiná osoba měla zaregistrovat jako třetí osoba, jak se píše v pravidlech pro registrované třetí osoby zapojené v kampani. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček si na předsedu Outlého stěžuje, že úřad vede kampaň proti Miloši Zemanovi. "Pan Outlý je navíc veden osobní nenávistí k panu prezidentovi. A k tomu je nekompetentní, jeho fantaskní výklady zákona jsou už pověstné," je přesvědčený tiskový mluvčí.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Ovčáček Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran Jan Outlý (politolog) prezidentské volby 2018 billboardy

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy