Nelegální migrace, obrana eura, nedůvěra ve stát. Jak vypadají novoroční projevy prezidentských kandidátů?

Praha – Stávající prezident Miloš Zeman přednesl svůj pravidelný projev už 26. prosince. Většina jeho soupeřů v prezidentské volbě na sociálních sítích také zveřejnila své novoroční poselství. Podívejte se, co uchazeči o Hrad považují v roce 2018 za klíčové.

Michal Horáček na videu poděkoval Čechů, za tvořivost a práci, kterou v loňském roce odvedli. „Díky vám vaše země znovu pokročila na cestě tam, kam patříme, mezi nejbezpečnější a také materiálně i duchovně nejbohatší země světa,“ vzkázal producent a textař. I přesto je podle něj třeba dívat se na vše kritickým okem a hledat oblasti, kde má země ještě potíže.

„Za přetrvávající problém považuji hlavně to, že ne všichni lidé, s nimiž se potkávám po celé zemi, jsou přesvědčeni o tom, že náš stát je skutečně právní, že férová pravidla platí pro všechny,“ vysvětluje na videu Horáček. Současně ho prý trápí, že někteří lidé mají pocit, že jejich hlas není slyšet. Konkrétně zmínil zdravotní sestry, učitele či živnostníky. Lidé podle něj snesou třeba i hlad nebo nedostatek tepla, ale většinou ne nedostatek respektu. Chce proto posílit pocit sounáležitosti občana a jeho státu.

„Nechci být smiřovatelem nebo sjednotitelem za každou cenu. Obávám se totiž všech pokusů nutit lidi, aby slevovali ze svých názorů,“ uvedl s tím, že každý má svoje přání i obavy. I proto prý je třeba o všem diskutovat a nikdo z takové debaty nevylučovat.

Pavel Fischer poukazuje na to, že rok 2018 je pro Českou republiku významný hned ze dvou důvodů. Připomíná sto let od založení demokratického státu a to, že si Češi budou vybírat nového prezidenta. Ten by se podle něj měl vrátit k hodnotám, na kterých vzniklo Československo. „tedy na ústě, svobodě, na ústě k pravdě, odvaze bránit demokracii. Za tyto hodnoty totiž lidé pokládali svůj život,“ říká v klipu bývalý diplomat.

Dnešní doba je podle něj velmi neklidná. „Čelíme nebezpečí nekontrolované migrace. S porážkou islamistů v Sýrii nebo v Iráku roste i nebezpečí těch, co se vracejí do Evropy. Mají evropské cestovní pasy a chtějí páchat teroristické činy,“ uvádí s tím, že i proto je třeba především zabezpečit hranice, posílit mezinárodní spolupráci a zajistit občanům bezpečnost.

Doma pak podle něj s rozpaky sledujeme první kroky nové vlády, ale i zabarikádovaný Pražský hrad, „odkud Miloš Zeman pěstí hrozí svým vlastním občanům“, říká Fischer. „Nebojím se říci, že naše země opět nevzkvétá. Ale nemám na mysli jen materiální stránku, ale především hodnotovou. Jako bychom stáli na pokraji propasti,“ přiznává. Česko podle něj čeká nelehký zápas o demokratické instituce, nezávislou justici, svobodu médií a důvěru občanů.

„Je nejvyšší čas vymanit se z područí východních mocností, do nějž nás zavedl prezident Miloš Zeman. V rámci EU se musíme přestat chovat jako zpovykané děcko, které polyká finance a odmítá plnit svoje vlastní závazky. Nechci se po lednové volbě prezidenta stěhovat do zahraničí,“ pustil se do stávající hlavy státu Fischer.

Podle Vratislava Kulhánka Česko vzkvétá. „Uplynula desetiletí a všichni soudní lidé musí vidět, že naše země je zase hezká, nevypadá spáleně a lidem se docela daří. Pokud mi budou síly stačit, budu mluvit stále o tom, že jsme zemí šikovných a chytrých lidí. Dokázali jsme překonat dobu nesvobody v osobním rozhodování a centrálně plánované ekonomiky. Vím, že je těžké přijmout pocit odpovědnosti za vlastní život, ale alespoň se ždibcem sebedůvěry to jde a většině se to také podařilo,“ uvádí kandidát.

Na rozdíl od volby do Poslanecké sněmovny podle něj nemusí mít lidé strach, že jejich hlas propadne. „Tentokrát nesuďte podle hlučnosti kampaně, ale podle toho, koho považujete za nejschopnějšího nastavit pravidla slušnosti, vzájemné komunikace a respektu, jenž se nenechá vtáhnout do politických her. Toho, který už tyto vlastnosti během svého dosavadního života prokázal.Chtěl jsem, abyste se o mě dozvěděli co nejvíc jako o člověku, který žije svůj život, má své názory a zkušenosti, něco v praxi předvedl a dokázal. Nepříliš často jsem k tomu dostal šanci. Možná i díky jisté senzachtivosti médií. Já jsem se do hádek a osočování zatáhnout nenechal. Není to můj styl, naopak, je mi to z duše proti srsti,“ přiznal Kulhánek

„A věřte sami sobě, protože ať již budete volit kohokoliv, váš vlastní život a to, jak s ním naložíte, vám nikdo nevezme. Ale ani to za vás neudělá. Proto mějte vždy dobrou náladu!“dodává.

Podle lékaře Marka Hilšera byl rok 2017 výjimečný a plný nových výzev. „Navzdory všem škarohlídům se po několika „hubených letech“ stáváme svědky malého ekonomického zázraku - po letech hospodářské krize nám rostou i dlouho stagnující mzdy. Naše politická scéna zažila velké zemětřesení, a někteří dokonce hovoří o završení polistopadového vývoje a vstupu do nové etapy vývoje. Důvěra v demokracii u mnoha spoluobčanů poklesla. Demokratické instituce jsou považovány za žvanírny, veřejnoprávní média jsou napadána a třetina středoškolských studentů připouští, že autoritativní řízení může být lepším způsobem vlády,“ připomíná.

Velká část společnosti má podle něj pocit, že demokracie nenaplnila jejich očekávání. „Politika dělaná kariéristy a těmi, kteří chtěli jen zisk pro sebe, pak vrhla špatné světlo i na ty, kteří to s osudem této země mysleli poctivě. Tato politika otevřela dveře miliardářům s touhou přímo ovlivňovat směřování naší země,“ varuje. „Vážení, nepropadejme však skepsi. My, Češi, máme být na co hrdí, protože naši vědci díky novým objevům v mnoha oborech od medicíny po egyptologii rozšířili povědomí o naší zemi ve světě a přispěli k tomu, aby se náš svět stal zase o něco lepším místem,“ nabádá Čechy.

„Politika musí být službou, nikoli byznysem pro vlastní obohacení. Cesta k naplňování tohoto ideálu nikdy nekončí, ale nová generace politiků dává naději, že tento princip bude stále více zřetelný. Není to naivita ani bláhovost. Věci lze měnit k lepšímu a příklady z jiných zemí ukazují, jak vysokou úroveň může politická kultura mít. To ale vyžaduje nejen odpovědné politiky, ale i sebevědomé občany. Občany, kteří věří, že nejsou jen hříčkou vyšších politických her, a kteří věří, že je možné zapojit se aktivně do správy věcí veřejných na základě odhodlání a myšlenky bez nutnosti miliard v pozadí,“ dodává Hilšer.

Petr Hannig pak na videu poukazuje na to, že Československo bylo úspěšné i díky vlastní měně. Na to je prý třeba navázat a nenechat se připravit o českou korunu, která je podle něj zárukou samostatnosti naší země a hospodářského růstů. Přijetím eura by prý naopak došlo ke znehodnocení důchodů i všech úspor. „Nenechme se zatlačit k tomu, abychom přijali migranty vyznávající jiné hodnoty než ty, které jsou postavené na rovnoprávnosti pohlaví a svobodě vyznání. Naše země musí zůstat klidným srdcem v neklidném těle Evropy,“ burcuje Hannig.

Češi by se podle něj neměli nechat utlačovat a před nikým by se neměli ohýbat. „Buďme sebevědomí, buďme hrdí, máme na co navazovat,“ dodává Hannig.

Mirek Topolánek na úvod zhodnotil rok 2017, který podle něj vyl sice ekonomicky dobrý, přesto prý ale není úplně důvod ke spokojenosti, protože se tento úspěch nepromítl do životní úrovně občanů. Země je podle něj rozdělena na dva nesmiřitelné tábory. Velká část lidí se podle něj bojí důsledků nekontrolovatelné migrační krize a druhá polovina se jim vysmívá. Právě to je podle něj třeba změnit – což ale může dokázat jen někdo, kdo nepatří ani do jednoho z těchto táborů. „Ani vítač, ani kývač, ani ten, kdo politicky žije ze strachu před nebezpečím,“ uvádí expremiér s tím, že takový člověk musí mít pochopení pro obě skupiny.

Je prý také třeba osobnost, která se bude bát kritizovat EU a která se bude aktivně podílet na směřování bloku. Přestože Topolánek EU kritizuje, dodává, že v současné době k ní neexistuje žádná alternativa. Kritizuje také německou kancléřku Angelu Merkelovou, která podle něj povinnými kvótami nutí Česko, aby se podílelo na řešení falešného podproblému, který nezpůsobilo. Zároveň prý ale odmítá, aby se odmítnutí kvót změnilo v rasismus nebo nenávist. „My Češi nejsme rasisté – s tím zásadně nesouhlasím. Jsme tolerantním národem. Jsme národem pilných a šikovných lidí. Jsme národem hrdým a svobodným,“ říká Topolánek.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Michal Horáček Mirek Topolánek Marek Hilšer Petr Hannig Vratislav Kulhánek Pavel Fischer

Aktuálně se děje

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

včera

včera

včera

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

včera

včera

Madonna do starého železa nepatří. Brazilskou show sledoval více než milion lidí

Madonna zůstává i v 65 letech tahákem pro hudební nadšence po celém světě. Na sobotní bezplatnou show na slavné pláži Copacabana přišlo podle odhadu úřadů v Riu de Janeiro přes půldruhého milionu lidí, uvedla agentura Reuters. Koncert v Brazílii proběhl na závěr turné Celebration, které začalo loni na podzim. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy