Největší charisma má Horáček. Zeman špatně reprezentuje ČR, ale je inteligentní a čitelný, myslí si Češi

Praha - Méně než měsíc zbývá do druhé přímé prezidentské volby. Všech devět kandidátů na prezidentský úřad se v dnešních dnech snaží získat hlasy nerozhodnutých voličů. Právě tato fáze předvolební kampaně je pro výsledky voleb stěžejní a osobní sympatie začínají hrát čím dál větší roli. Z tohoto hlediska vyhrává u Čechů Michal Horáček. Podle průzkumu agentury NMS Market Research jej mezi tři nejsympatičtější kandidáty zařadilo 51 % dotázaných. Jen o procento méně získal Jiří Drahoš. Naopak nejméně oblíbený je u voličů bývalý premiér Mirek Topolánek.

Podobně jako v otázce sympatií bodoval Michal Horáček se svým charismatem. Mezi tři nejcharismatičtější kandidáty jej zařadilo celých 59 % respondentů, Jiřího Drahoše a Miloše Zemana do stejné kategorie vybralo 45 % dotázaných. Překvapením je, že u opačné otázky, komu z kandidátů charisma chybí, obdržel nejvíc hlasů Mirek Topolánek. „Bývalý předseda ODS budí emoce, i když z výsledků našeho průzkumů vyplývá, že spíše ty negativní. Můžeme si o Mirku Topolánkovi myslet cokoliv, ale že se objeví na posledním místě v kategorii charismatu je nejspíše důsledkem osobní averze než čehokoliv jiného,“ říká Kamil Kunc, Client Service Manager agentury NMS Market Research.

Nejhůře by ČR reprezentoval Zeman a Topolánek

Mirek Topolánek obsadil nejnižší pozice i v dalších kategoriích. Podle respondentů má ze všech kandidátů na prezidenta nejnižší IQ (42 %), je nejméně sympatický (41 %) a je také nejméně čitelný (32 %). Společně s Milošem Zemanem by nejhůře ze všech reprezentoval v zahraničí. (Topolánek 31 %, Zeman 38 %) „I podle čísel je znát, že jakmile jsme se zeptali na jakoukoliv negativní vlastnost, Mirek Topolánek je u třetiny dotázaných automatická odpověď. Na druhou stranu, ačkoliv Topolánek polarizuje společnost, tak je na veřejnosti vidět, což může být v prezidentské volbě výhoda,“ dodává Kunc.

Zeman špatně reprezentuje ČR, ale je inteligentní a čitelný

Podobně jako Topolánek rozděluje společnost i současný prezident. Ačkoliv by Miloš Zeman ve svém druhém funkčním období reprezentoval Českou republiku podle dotázaných ze všech kandidátů nejhůře (naopak nejlépe by podle respondentů reprezentoval Jiří Drahoš – 56 %, Horáček 52 %), tak jej lidé považují za kandidáta s nejvyšším inteligenčním kvocientem. Mezi tři nejchytřejší kandidáty jej zařadilo 64 % respondentů (Drahoš 58 %, Horáček 53 %). Zároveň je Zeman pro Čechy ze všech kandidátů nejčitelnější, ať už v dobrém nebo špatném slova smyslu.

Ostatní kandidáty si málokdo dokáže zařadit

Z průzkumu plyne, že čtyři kandidáti jsou poměrně dobře identifikovatelní a lidé si s nimi dokáží spojit určité konotace. Jde o Miloše Zemana, Jiřího Drahoše, Michala Horáčka a Mirka Topolánka. Ostatních pět kandidátů je, co se týče rozpoznatelnosti mezi ostatními, poměrně výrazně upozaděných. Konkrétně jde o Marka Hilšera, Vratislava Kulhánka, Petra Hanniga, Pavla Fischera a Jiřího Hynka. „Je logické, že výhodu ve volbě mají lidé, kteří už jsou mediálně známí z minulosti. Lehce z nízkých čísel vybočují výsledky u diplomata Pavla Fischera, kterého lidé mají za inteligentního člověka, který by dokázal Českou republiku dobře reprezentovat v zahraničí. Ale proti Michalu Horáčkovi nebo Jiřímu Drahošovi jsou čísla i tak výrazně nižší,“ doplňuje Kamil Kunc.

Průzkum proběhl v prosinci 2017 a zúčastnilo se jej 500 respondentů. Respondenti měli vždy tři hlasy kladné, jeden záporný.

Kterému kandidátovi to v TV nejvíce sluší? (Respondenti volili tři jména)

Michal Horáček - 62 %

Jiří Drahoš – 48 %

Pavel Fischer – 36 %

Mirek Topolánek – 34 %

Marek Hilšer – 28 %

Miloš Zeman – 28 %

Vratislav Kulhánek – 27 %

Petr Hannig – 22 %

Jiří Hynek – 16 %

Související

Vláda ČR

Vláda chce nová pravidla pro nominace prezidentských kandidátů. Řešila i Dukovany

Poslanci a senátoři už nebudou moci před volbami prezidenta republiky podpořit kandidaturu více než jednoho prezidentského kandidáta. Návrh na změnu zákona o volbě prezidenta republiky projednala vláda na středeční schůzi. Zabývala se také nezbytnými přípravami dopravní infrastruktury potřebnými k zahájení a následnému průběhu výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech.

Více souvisejících

prezident čr prezidentské volby 2018 Michal Horáček Jiří Drahoš Pavel Fischer Mirek Topolánek Marek Hilšer Miloš Zeman Vratislav Kulhánek Jiří Hynek (kandidát na prezidenta) Petr Hannig

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy